حجم مبنا در بورس یکی از مباحث جنجالی در ماههای آخر سال 1398 بود و تغییراتی که در قوانین مربوط به آن در فرابورس انجام شد باعث بوجود آمدن حواشی مختلفی شد. اما حجم مبنا در بورس به چه معنی است و چه کاربردی دارد؟ در این مقاله قصد داریم به طور مفصل به این مقوله بپردازیم و ضمن تعریف و توضیح مفهوم حجم مبنا، کاربرد این پارامتر در بازار سهام و همچنین ارتباط آن با قیمت پایانی یک سهم را بیان کنیم.
حجم مبنای یک سهم چیست؟
نبود منبعی که بتواند تعاریف بورسی را ساده سازی کند یکی از مشکلات افراد تازه وارد به بازار سرمایه است. از این رو سهم شناس در بیان آموزش مطالب بورسی، سعی در ساده سازی مطالب در قالب مثالهای ملموس دارد و این رویکرد از اهداف مهم تیم آموزشی سهم شناس است. بررسی حجم مبنا و توضیح مفهوم آن بدون بیان و توضیح مفهوم قیمت پایانی امکان پذیر نیست. بنابراین در ابتدا به مفهوم قیمت پایانی میپردازیم.
بررسی مفهوم قیمت پایانی به زبان ساده
حواس خود را جمع کنید! قصد داریم با یک مثال مفاهیم قیمت پایانی و حجم مبنا را توضیح دهیم. فرض کنید میخواهیم قیمت مسکن در شهر تهران را تعیین کنیم. خوب طبیعتا برای بیان پارامتری به نام “قیمت مسکن در تهران” با چالش زیر مواجه هستیم:
باتوجه به اینکه قیمت مسکن در نقاط مختلف تهران متفاوت است، چگونه میتوانیم قیمت مسکن را در تهران مشخص کنیم؟ از طرفی هر کسی میتواند ملک خود را به صورت دلخواه قیمت گذاری کند.
میبینید که برای اینکه مشخص کنیم قیمت ملک در تهران متری چند است باید به نوعی میانگین قیمت مسکن در همه مناطق را در نظر بگیریم. اما این قیمت، قیمتی است که در آن، معاملات ملک انجام شده است نه قیمتی که یک مالک برای ملک خود تعیین کرده است. در واقع زمانی که میگوییم قیمت مسکن در تهران متری فلان قدر است منظور میانگینی از قیمتهای معاملات انجام شده در همه مناطق است. حال مطلب فرضی زیر را در نظر بگیرید.
فرض کنید میخواهیم قیمت مسکن را در سال 99 برای شهر تهران تعیین کنیم و دوباره فرض کنید که در منطقه 1 تهران یک معامله مسکن با قیمت متری 100 میلیون انجام شده است و این معامله تنها معامله مسکن در تهران در سال 99 بوده است! خوب در این صورت برای تعیین پارامتری به نام “قیمت مسکن در تهران” که باید میانگینی از قیمتهای مناطق مختلف باشد با مشکل مواجه خواهیم شد، زیرا عملا معاملهای در مناطق دیگر تهران انجام نشده است که ما قیمت مناطق دیگر را داشته باشیم.
آیا در این شرایط درست است که بگوییم قیمت مسکن در تهران متری 100 میلیون است؟ قطعا پاسخ شما منفی است.
حال فرض دیگری را در نظر بگیرید. فرض کنید در منطقه 1 تهران یک مالک نامرد قیمت بسیار نجومی بر روی ملک خود گذاشته است (مثلا متری 1 میلیارد تومان!) و از قضا کسی پیدا میشود و این ملک را میخرد و این معامله تنها معامله مسکن در منطقه 1 بوده است! اما در منطقه 21 تهران، 10 معامله مسکن انجام شده که میانگین آنها متری 1 میلیون تومان بوده است و در بقیه مناطق هیچ معاملهای انجام نشده است. حال برای بیان “قیمت مسکن در تهران” میتوانیم میانگین قیمتها در مناطق مختلف را حساب کنیم.
خوب میانگین یا حد وسط بین 1 میلیون و 1 میلیارد تقریبا میشود 500 میلیون، یعنی قیمت مسکن در تهران متری 500 میلیون است. این درحالی است که در منطقه 1 فقط یک معامله انجام شده است و میتواند این 1 معامله بیانگر قیمت واقعی ملک در منطقه 1 تهران نباشد. بنابراین تعداد یا حجم معاملات در منطقه برای ما مهم است و ما نمیتوانیم تنها به یک یا چند معامله اعتماد کنیم. میبینید که برای بیان پارامتری مثل “قیمت مسکن در تهران” باید علاوه بر میانگین گیری قیمتها در مناطق مختلف به حجم معاملات نیز توجه کرد تا بتوان تخمین واقعیتری از این موضوع داشته باشیم.
خوب تا اینجا همه چیز را درمورد مفهوم قیمت پایانی و حجم مبنا بیان کردهایم! شما اگر فرض بالا را به خوبی درک کرده باشید تقریبا با درک مفهوم قیمت پایانی و حجم مبنا در بورس به اندازه یک تار مو فاصله دارید!!!
اگر تا اینجای مقاله نقطهی ابهامی دارید پیشنهاد میکنیم یک بار دیگر مطلب بالا را با دقت مطالعه کنید و سپس ادامه این بحث را دنبال کنید.
مفهوم حجم مبنا به زبان ساده
قبل از آنکه به صورت تخصصی به بیان تعریف حجم مبنا در بورس بپردازیم، اجازه بدهید به کمک فرضی که در بالا کردیم به زبان بسیار ساده این مفهوم را بیان کنیم. فرض بالا را در نظر بگیرید، مفهوم “قیمت مسکن در تهران” دقیقا متناظر با “قیمت پایانی یک سهم” است. همان طور که باید برای تعیین قیمت مسکن در تهران میانگین قیمت در مناطق مختلف را محاسبه کنیم برای تعیین قیمت پایانی یک سهم باید میانگین قیمت در قیمتهای مختلف را حساب کنیم. در بورس قیمت آخرین معامله ممکن است با قیمت پایانی سهم اختلاف داشته باشد. دقیقا مثل آخرین معامله مسکن در تهران که ممکن است در هر گوشهای از تهران و با هر قیمتی اتفاق بیافتد. مقایسه آخرین قیمت معامله در بورس با قیمت پایانی مثل مقایسه آخرین معامله انجام شده مسکن در تهران با قیمت میانگین مسکن در تهران است.
همچنین در بالا گفتیم که برای تعیین قیمت مسکن در تهران باید میانگین قیمت مناطق مختلف را در نظر گرفت و از طرفی باید حجم معاملات هر منطقه مد نظر قرار داده شود. گفتیم که نمیتوانیم به یک یا چند معامله اعتماد کنیم، سوال اینجاست که چند معامله باید در یک منطقه انجام شود که بتوانیم به آن اعتماد کنیم و میانگین قیمت آنها را قیمت مسکنِ آن منطقه در نظر بگیریم؟ حداقل حجم معاملاتی که باید انجام شود تا بتوانیم میانگین آنها را به عنوان قیمت مسکن در آن منطقه در نظر بگیریم، متناظر با حجم مبنا در بورس است.
به زبان علمیتر حجم مبنا حداقل حجمی است که باید یک سهم در یک قیمتی معامله شود تا نهایت تاثیر را در قیمت پایانی سهم بگذارد.
اگر هنوز متوجه مفهوم حجم مبنا نشدهاید عجله نکنید.
در ابتدا فرض کردیم که در کل تهران فقط یک معامله در منطقه 1 تهران با قیمت متری 100 میلیون انجام شده باشد. اگر بخواهیم این قیمت را “قیمت مسکن در تهران” بدانیم، درست مانند این است که با معامله شدن یک عدد سهم در یک قیمت خیلی بالا یا خیلی پایین، قیمت اصلی آن سهم را همان قیمت در نظر بگیریم. اتفاقی که برای سهامهایی که حجم مبنای آنها 1 است در بورس میافتد.
وقتی حجم مبنای یک سهم 1 است، یعنی اگر فقط یک عدد برگه سهم در قیمت سقف مجاز روزانه و در مثبت 5 درصد معامله شود، قیمت پایانی آن سهم نیز 5 درصد رشد میکند. اما سهمی که حجم مبنای آن 100 هزار است، باید 100 هزار سهم در قیمت سقف مجاز روزانه معامله شود تا قیمت پایانی نیز به آن قیمت برسد. در واقع هر چقدر حجم معاملات در یک قیمتی بیشتر شود، قیمت پایانی به سمت آن قیمت گرایش پیدا میکند اما حداقل حجم مورد نیاز برای رسیدن قیمت پایانی به یک محدوده قیمتی به اندازه حجم مبنای سهم است. در اینجا لازم است کمی در مورد بازه مجاز قیمتی روزانه یک سهم صحبت کنیم.
بازه مجاز قیمت روزانه در یک سهم
دامنه نوسان یا بازه مجاز قیمتی روزانهی یک سهم به معنی بیشترین تغییرات مجاز قیمت در طول یک روز میباشد یا به عبارت دیگر قیمت یک سهم در یک روز از یک سقف یا کف تعیین شده نمیتواند فراتر برود.
در بسیاری از بورسهای سهام دنیا دامنه نوسانی وجود ندارد و البته این مسئله به سیاستهای اقتصادی و ظرفیتهای بازار بورس هر کشور بستگی دارد. دامنه نوسان در بازار بورس ایران به دلیل کمبود آگاهیهای مالی افراد تازه وارد و البته آشفتگیهای قیمتی در واکنش به اخبار و حساسیت بازار به شایعات و هیجانات ایجاد شده تا از ضرر و زیان سهام داران خرد و افراد مبتدی و کم تجربه جلوگیری شود. بنابراین در زمان تصویب این قانون نیت جلوگیری از ضرر و زیان افراد مبتدی بوده است.
اما این بازه مجاز قیمت روزانه بر چه اساسی تعیین میشود؟ جواب این سوال “قیمت پایانی دیروز” است. در واقع قیمت پایانی یک سهم در هر روز، بازه قیمت مجاز فردا را مشخص میکند به این صورت که سقف مجاز 5 درصد بالاتر از قیمت پایانی و کف مجاز 5 درصد پایین تر از قیمت پایانی خواهد بود.
در حال حاضر دامنه نوسانات نمادهای بورسی در بازار الف فرابورس مثبت یا منفی 5% نسبت به قیمت پایانی روز قبل هر سهام می باشد. برای مثال اگر قیمت پایانی یک سهم امروز 100 تومان باشد قیمت مجاز برای معاملات فردای این سهم در بازه 95 تا 105 تومان خواهد بود. این بازه برای برخی از نمادها 3% و برخی دیگر 1% است که در بازار پایه فرابورس قرار دارند. به هر حال تمامی سهامها دارای بازه مجازی هستند که بر اساس قیمت پایانی تعیین میشود.
رابطه حجم مبنا، قیمت پایانی و بازه قیمت مجاز سهم
تا حالا فهمیدیم که قیمت پایانی به حجم معاملات و حجم مبنای سهم وابسته است و بازه مجاز قیمتی فردا به قیمت پایانی بستگی دارد. کم کم متوجه میشوید که پارامترهای مختلف در تابلوی معاملاتی یک سهم چگونه به صورت زنجیروار به یگدیگر وابسته هستند. این پارامترها را در تصویر زیر مشاهده میکنید.
برای آشنایی با تابلوی معاملاتی یک سهم، مقاله آموزش تابلوخوانی در بورس – مقدماتی و پیشرفته را مطالعه بفرمایید.
فرمول محاسبه قیمت پایانی
محاسبه قیمت پایانی یک سهم بر اساس حجم معاملات و حجم مبنا به صورت زیر است:
در فرمول بالا میانگین وزنی قیمت معامله شده در واقع میانگین قیمت در همان روز (با توجه به حجم معاملات در قیمتهای مختلف) است. البته شما نیازی به دانستن این رابطه ندارید و تنها درک درستی از قیمت پایانی داشته باشید کافی است.
حجم مبنا در بورس چگونه تعیین میشود؟
قانون حجم مبنا برای کنترل رشد یا نزول بیرویه قیمت سهام و در سال 1382 تصویب شد. این قانون گاها دچار تغییراتی میشود و در آخرینِ آنها سعی شده است در طی یک سال که دارای حدود 250 روز کاری است، حداقل به اندازه 10 درصد از کل سهام یک شرکت معامله شود که بر این اساس حجم مبنای روزانه یک سهم 0.0004 (چهار ده هزارم) کل سهام شرکت قرار گرفته است. نتیجه منطقی این قانون این است که هر چقدر یک شرکت سهام بیشتری داشته باشد حجم مبنای بزرگتری دارد.
نکته: با توجه به این قانون حجم مبنا، در تمام شرکتهای بورسی در صورتی که حداقل 10 درصد از تعداد سهام کل شرکت در یک سال در بالاترین یا پایینتر دامنه نوسانی روزانه معامله شود، قیمت اصلی یا همان پایانی سهم حداکثرِ افت یا رشد خودش را میتواند تجربه کند.
تعداد کل سهام یک شرکت را میتوانید در تابلوی معاملاتی هر سهم در سایت TSETMC پیدا کنید.
محاسبه حجم مبنا برای برخی از شرکتها (بنا بر مقتضیات مختلف) کمی متفاوت است. اما آیا واقعا این مسئله برای ما مهم است؟ قطعا برای کسی که به دنبال کسب سود در بازار سهام است دانستن نحوه محاسبه حجم مبنا اهمیتی نخواهد داشت، چیزی که مهم است دانستن کارکرد حجم مبنا در یک سهم و کاربردهای مختلف آن است. شما باید یاد بگیرید در بورس به مطالعه مطالب به درد بخور بپردازید و وقت خود را برای مطالعهی مطالبی که کاربرد زیادی ندارند هدر ندهید. از این رو از آوردن جزئیات بیشتر در این زمینه خودداری میکنیم.
حجم مبنا برای یک معاملهگر حرفهای چه استفادهای دارد؟
اصولا وجود حجم مبنا باعث عمق بازار میشود و اجازه نمیدهد سهم بدون اینکه حجم زیادی معامله شود قیمتش افت یا رشد زیادی کند. حجم مبنا یک جور ترمز برای حرکات سریع قیمت است. ممکن است قیمت لحظهای (آخرین قیمت) یک سهم در مثبت 5 باشد اما قیمت پایانی سهم هنوز منفی باشد. این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که در ان روز تعداد زیادی سهم در قیمتهای پایین معامله شده است و حجم معاملات در مثبتها بالا کم بوده است. بر این اساس معامله گرهای حرفهای میتوانند سهامهایی که فردا احتمالا صف خرید یا فروش خواهند بود را شناسایی کنند. معمولا اگر سهامی شرایط بالا را داشته باشد فردای آن روز صف خرید است. در این راستا میتوانید از فیلترهای بورسی مربوطه کمک به گیرید و این گونه نمادها را در طول روز پیدا کنید.
یکی دیگر از کارکردهای حجم مبنا برای یک معاملهگر با تجربه این است که بر اساس حجم مبنای یک سهم میتواند تشخیص دهد که یک صف خرید تا چه اندازه میتواند پایدار باشد. به عنوان یک نکته به یاد داشته باشید که حجمهای صف خرید اگر کمتر از حجم مبنای سهم باشد احتمال زیاد پایدار نیست و معمولا صفهایی که چندین برابر حجم مبنا حجم دارند، پایدار خواهند بود.
یکی از جالبترین موارد استفاده از حجم مبنا و قیمت پایانی، ترفند خرید سهم از صف فروش است که این مطلب را در جزوهی آموزش تابلوخوانی پیشرفته به طور کامل بیان کردهایم.
مفاهیم پایهای بورس بسیار گسترده و مهم هستند. اگر به تازگی به بازار سرمایه ورود کردهاید، پیشنهاد میکنیم مباحث آموزش بورس (به خصوص مفاهیم پایه) را به صورت منسجم در یک پکیج جامع اموزش بورس دریافت کنید. برای این منظور به لینک زیر مراجعه کنید.
پکیج جامع اموزش بورس سهم شناس از صفر تا صد
جمع بندی
حجم مبنا در بورس یکی از مفاهیم مهم است که هر معاملهگر سهام باید با آن به خوبی آشنا باشد. در این مقاله سعی کردیم ابتدا به زبان بسیار ساده مفهوم حجم مبنا را بیان کرده و در ادامه به کارکردهای آن در بازار سرمایه بپردازیم.
روش آموزشی تیم سهم شناس بر اساس سادهسازی مطالب و در عین حال کاربردی بودن آنها استوار است، اگر نظر، نقد یا پیشنهادی درباره این روش آموزشی دارید در کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
سلام واقعا عالی توضیح داده بودین من چند جای دیگه هم درباره حجم مبنا خونده بودم ولی سردر نیاوردم با مثال های شما کامل متوجه شدم.
کاربردهای حجم مبنا هم جالب بود
سلام، خواهش میکنم، خوشحالیم که مفید براتون
بسیار عالی و قابل فهمم
ممنون بابت زحماتتون و توضیحات خیلی خوبتون خسته نباشین
خواهش میکنم، لطف دارید
درود بر شما. براتون آرزوی موفقیت دارم. مطالبتون خیلی مفید و واقعا ساده سازی شده هست.
سلام، ممنون از حسن نظر شما