یکی از مشکلات عمده سهامداران این است که نمیدانند چه زمانی سهام خود را به فروش برسانند. حتی سرمایه گذارانی که مدت زیادی است که در بازار سرمایه فعالیت دارند هم گاهی اوقات پیش بینی درستی از زمان فروش سهام ندارند. البته سرمایه گذارانی که از روش تحلیل بنیادی برای بررسی بازار بورس استفاده می کنند، چشم انداز مناسب تری نسبت به این قضیه خواهند داشت. در ادامه به نکاتی خواهیم پرداخت که شما را از زمان فروش مناسب سهم آگاه خواهد کرد. با ما همراه باشید.
زمان مناسب برای فروش سهام
بهترین زمان برای فروش سهام وقتی است که شما دلیل قانع کنندهای برای این کار داشته باشید. این دلیل باید بر خواسته از استراتژی معاملاتی شما باشد. درباره این موضوع در ادامه بیشتر صحبت خواهیم کرد. اما به طور کلی یک معاملهگر برای اینکه سهم خود را بفروشد باید به یکی از نتایج زیر رسیده باشد:
- خرید سهام از ابتدا هم کار اشتباهی بوده است.
- ارزش سهام به بیشترین حد خود رسیده است.
در ادامه به هر یک از این موارد خواهیم پرداخت. اما قبل از آن، به چند نکته می پردازیم که توجه به آنها قبل از فروش سهام، می تواند به شما کمک بسزایی کند.
نکات مهمی که قبل از فروش سهام باید به آنها توجه کنید
قبل از اینکه به دو مقوله بالا که میتواند مهم ترین دلایل ما برای فروش سهام باشد بپردازیم، توجه به چند نکته ضروری است.
۱- توجه به روند قیمتی سهم در گذشته
یکی از ابزارهایی که برای فروش سهام در زمان مناسب می تواند به ما کمک بسزایی کند، تحلیل تکنیکال است. آشنایی با تحلیل تکنیکال یک امر ضروری برای سرمایه گذاری در بازار بورس است. شما با این ابزار میتوانید روند قیمتی که سهام در طول یک بازه ی زمانی در گذشته داشته است را بررسی و تحلیل نمایید. این نکته برای آن ضروری است که شما با توجه به نمودار قیمتی سهم به این دانش می رسید که چه زمانی می تواند برای فروش سهم مناسب باشد. در واقع تحلیل تکنیکال بیش از آنکه در انتخاب یک سهم میتواند موثر باشد، در زمان فروش سهم میتواند به ما کمک کند.
۲- حجم معاملات روزانه
هر سهمی در روز دارای یک میانگین قیمتی است. چنانچه قیمت سهم از این میانگین قیمتی با یک اختلاف قابل توجه، کمتر و یا بیشتر شود، می تواند بیانگر شروع تغییرات در قیمت سهم باشد. چنانچه با افزایش ارزش سهم، حجم معاملات کاهش یابد، می تواند نشان از کاهش قیمت آن سهم در آینده نزدیک باشد. درواقع این حالت می تواند زمان مناسبی برای فروش سهم باشد. در این زمینه توجه به واگرایی منفی در اندیکاتور OBV میتواند کمک کننده باشد. البته فقط به حجم معاملات روز نمی توان بسنده کرد و باید فاکتورهای دیگری را نیز در کنار آن بررسی نمود.
۳- عدم زمان بندی بازار
برای این که بتوانید در زمان مناسب سهام خود را بفروشید، نیازی به زمان بندی بازار ندارید. تا کنون کسی نتوانسته است که در کف قیمت سهامی را بخرد و در بالاترین قیمت بازار آن را به فروش برساند. بیشتر سرمایه گذاران که مدت زیادی است در این بازار فعالیت دارند، به جای زمان بندی تمرکز خود را بر روی آن می گذارند که سهامی را در یک قیمت مشخص خریده و در قیمتی بالاتر از قیمت خرید خود بفروشند.
2 دلیل اصلی برای فروش سهام
حال زمان آن رسیده تا به دو دلیل اصلی فروش سهام که پیش تر صحبت شد بپردازیم:
خرید سهام از ابتدا هم کار اشتباهی بوده است
گاهی اوقات پیش می آید که شما پس از بررسیهای خود سهمی را بخرید. اما بعدا به این نتیجه برسید که خریدن آن سهم اشتباه بوده است. این اشتباهات که میتواند ناشی از اشتباه در تحلیل باشد میتوانند در سرمایه گذاری شما مؤثر باشند. در این حالت بهترین کار آن است که شما سهام خود را بفروشید. حتی اگر با فروش آن ضرر کنید. زیرا در بازار سرمایه، تقبل یک ضرر 10 درصدی شما را از ضرر های بزرگ تر در امان می دارد. در این زمینه پیشنهاد میکنیم دو مقاله زیر را مطالعه کنید:
چگونه در بورس از ضرر جلوگیری کنیم، 17 نکته موثر
حدضرر و اهمیت آن در معامله گری
همه اشتباهات شبیه هم نیستند. شما باید توجه داشته باشید که شرکتی که سهام آن را خریده اید در چه وضعیتی قرار دارد. چنانچه کسب و کار آن شرکت همچنان به خوبی قبل است، برای فروش سهام خود عجله نکنید. اما اگر ارزش سهام شرکتی در مقابل سایر شرکتهای رقیب کاهش چشمگیری داشته باشد، دلیل موجهی است که شما سهم خود را بفروشید.
ارزش سهام به بیشترین حد خود رسیده است
ممکن است ارزش سهام خریداری شده به دلایل نامعلومی (صرفا هیجان بازار و عرضه و تقاضا) در یک بازه زمانی کوتاه افزایش چشمگیری داشته باشد. همچنین یک سهم ارزان قیمت می تواند به دلایل زیادی از جمله سفته بازی برخی افراد به یک سهم گران قیمت تبدیل شود. در این صورت شما باید سهام خود را بفروشید و نباید به خود مغرور شوید و منتظر افزایش بیشتر ارزش سهام باشید.
برعکس این موقعیت، یعنی زمانی که یک سهمی به میزان زیاد کاهش قیمت داشته باشد، می تواند زمان مناسبی برای خرید آن سهم باشد. اگر سهامی را خریداری کرده اید که ارزش آن بسته به شرایط تغییر می کند، بهترین زمان برای فروش آن زمانی است که پس از افت شدید قیمتی، ارزش آن بصورت گذرا بهبود یابد. بنابراین در صورت رسیدن به حد سود مورد نظر که زمان آن میتواند برخواسته از استراتژی معاملاتی شما باشد، بهترین زمان برای فروش سهم است.
فروش سهام می تواند کار دشواری باشد
فروش سهام میتواند کار دشواری باشد. به این مثال توجه کنید:
شما سهامی را به ارزش ۵۰۰ هزار تومان به این منظور که به ۸۰۰ هزار تومان برسد خریداری کرده اید. سهام شما به ۸۰۰ هزار تومان می رسد ولی شما برای آن که سود بیشتری کسب کنید، سهام خود را نگه می دارید. در چند روز آینده ارزش سهام شما ۸۵۰ هزار تومان می شود و شما همچنان طمع کرده و سهامتان را نمی فروشید. پس از آن قیمت سهام شما به ۷۸۰ هزار تومان نزول یافته و شما برای آن که دوباره به ۸۰۰ هزار تومان برسد، همچنان صبر می کنید.
پس از مدتی مشاهده می کنید که ارزش سهام نه تنها به ۸۰۰ هزار تومان نمی رسد بلکه با افت شدید تری به ۴۰۰ هزار تومان می رسد. در این حالت شما با ناامیدی مجبور به فروش سهام خود با ضرر می شوید. در این حالت، طمع و زیاده خواهی شما جلوی تصمیم عاقلانه درباره فروش سهامتان را می گیرد.
ضرر شما به ازای هر سهم ۳۰۰ تومان است. این در حالی است که اگر شما سهام خود را زمانی که به ۸۰۰ هزار تومان رسیده بود می فروختید، به ازای هر سهم ۱۰۰۰ تومان سود بدست می آوردید.
در نهایت…
زمانی که شما با فروش سهام خود به سود می رسید، می توان گفت که فروش خوبی داشته اید. مخصوصا اگر این فروش با بررسی و کاملا منطقی صورت گرفته باشد. گاهی فروش با ضرر هم می تواند فروش خوبی محسوب شود. زیرا درصورت عدم فروش، ضرر های بیشتری را متحمل می شوید و از خرید سهام مناسب نیز جا میمانید.
فروش به موقع سهام بر اساس استراتژی معاملاتی مناسب
یک استراتژی معاملاتی یک سیستم کامل است که به شما میگوید:
- چه سهمی را بخرید (انتخاب سهم مناسب)
- چه زمانی اقدام بخرید کنید
- چه زمانی اقدام به فروش کنید
تفاوتی ندارد شما چه نوع استراتژی معاملاتی را برای خود بر گزیده اید، یک استراتژی معاملاتی کامل به هر حال باید برای شما حد سود و حد ضرر را مشخص کند. بنابراین فروشی که بر خواسته از استراتژی معاملاتی باشد، یک فروش منطقی و به دور از هیجان و احساس است. در این زمینه پیشنهاد میکنیم حتما مقاله بهترین استراتژی معاملاتی بر اساس اندیکاتورها را مطالعه کنید.