بورس اوراق بهادار یکی از بازارهای مالی منسجم داخلی است که برگه های اوراق بهادار یا همان برگههای سهام در آن مورد داد و ستد قرار میگیرد. در این مقاله قصد داریم شما را با این بازار آشنا کنیم و روش سرمایه گذاری در بورس را به شما آموزش دهیم. با توجه به رونق بورس در سال های اخیر افراد زیادی میخواهند با نحوه خرید و فروش سهام آشنا بشوند و سرمایه گذاری یا معامله گری را در بورس آغاز کنند. نبود منبعی جامع برای راهنمایی افراد تازه کار و مبتدی در زمینه آموزش بورس مقدماتی، ما را بر آن داشت تا در جهت این نیاز مقالهای که در پیش روی شماست را تهیه کنیم. اگر میخواهید بدانید برای فعالیت در بازار سرمایه یا همان بورس، از کجا باید شروع کنید، برای آموزش بورس برای مبتدیان با ما همراه باشید.
بورس چیست؟
برای تشریح مفهوم بورس ابتدا باید با مفهوم سهام آشنا شوید.
سهام یا اوراق بهادار چیست؟
فرض کنید شما صاحب یک کارخانه هستید و قصد دارید نصف کارخانه را به فرد دیگری بفروشید. فرض کنید کسی پیدا میشود و نصف کارخانه را به قیمت n تومان از شما میخرد. اطلاعات مربوط به معامله نیز در یک ورق کاغذ (استعاره ای از اوراق بهادار یا برگهی سهام) مکتوب میشود. در این صورت این کارخانه دارای دو سهم است و شما از آن پس، تنها صاحب ۵۰% سهام این کارخانه خواهید بود. به طبع اگر سود سالانه این کارخانه x تومان باشد، به شما که صاحب یکی از دو سهم این کارخانه هستید، نصف x تومان سود تعلق میگیرد. در واقع سود کلی کارخانه باید بین همه سهامدارهای کارخانه تقسیم شود.
حال اگر هر یک از سهامدارها برگه سهام خود را به فرد دیگری بفروشد در واقع سهم خود از آن کارخانه را فروخته است (برگههای سهام قابلیت داد و ستد دارند). حال فرض کنید شما کارخانهی خود را به ۱۰۰۰ سهم تقسیم میکنید و آنها را به فروش میگذارید و هر کس بنا بر سرمایه خود تعدادی از این سهم ها را میخرد و به همان نسبت مالک بخشی از کارخانه میشود و باز به همان نسبت از سود سالانهی کارخانه سهم میبرد. بنابراین تعداد کل سهام این کارخانه ۱۰۰۰ عدد است و این عدد ثابت خواهد بود.
حالا فرض کنید که شرکتی مثل ایران خودرو دارای چند میلیارد سهام است. شما با خرید هر تعداد سهم ایران خودرو، در واقع به همان نسبت در سود سالانهی این شرکت سهیم خواهید بود. درست مانند این است که شما با خرید یک سهم ایران خودرو انگار یک آجر این کارخانه را خریده اید. در واقع شما به تعداد سهامدارهای این شرکت پیوسته اید. سود سالانه شرکت های بورسی بر تعداد سهام شرکت تقسیم میشود و به سهامدارها پرداخت میشود. بنابراین کسی که 100 سهم یک شرکت را دارد، 100 برابر کسی که 1 سهم شرکت را دارد، سود دریافت خواهد کرد.
بورس اوراق بهادار یا بورس سهام چیست؟
حال که با مفهوم سهام آشنا شدید، فهمیدن اینکه بورس چیست بسیار ساده است. بورس اوراق بهادار جایی است که سهام شرکتهای مختلف مورد خرید و فروش قرار میگیرد. در واقع واژه “بورس” بسیار عمومی تر از چیزی است که در نزد عموم مردم شناخته میشود. به طور خلاصه مردم به بورس اوراق بهادار که در آن برگه های سهام مورد معامله قرار میگیرند بورس میگویند. البته امروزه همه چیز آنلاین و الکترونیکی شده است و شما برگه کاغذی سهام را دیگر مشاهده نمیکنید بلکه سهام شرکت های بورسی را میتوانید به صورت الکترونیکی و آنلاین خرید و فروش کنید. سازمان یا نهادی که این معاملات را نظارت میکند سازمان بورس اوراق بهادار نام دارد. وبسایت رسمی بورس TSETMC است. در این وبسایت میتوانید اطلاعات نمادهای بورسی (هر شرکت با یک نماد نمایش داده میشود) را مشاهده کنید. بعدا بیشتر درباره این وبسایت صحبت خواهیم کرد.
برای شروع معامله در بورس چه کار باید انجام دهیم؟
اگر قصد دارید در بورس سرمایه گذاری کنید اولین کاری که باید انجام دهید مراجعه به یک کارگزاری برای گرفتن کد بورسی است. آموزش بورس برای مبتدیان با شروع دریافت کد بورسی آغاز می شود. البته اخیرا (بعد از شیوع کرونا) تمامی کارها در دفاتر پیشخوان دولت انجام میشود.
کارگزاری چیست؟
کارگزاری یک نهاد مستقل است که رابط بین شما و سازمان بورس است و سیستم معاملاتی آنلاین و خدمات دیگر در زمینه خرید و فروش سهام را در اختیار شما قرار می دهد و در عوض از معاملات شما کارمزد کم میکند. شما بدون این واسطه (کارگزاری) نمیتوانید سهام را خرید و فروش کنید. اعتبار این کارگزاریها در حد اعتبار بانک ها است و خیالتان از هر بابت راحت باشد. برای آشنایی با این موضوع مقاله کارگزاری چیست را مطالعه کنید.
کد بورسی چیست؟
کد بورسی یک شناسه کاربری است که هر فرد حقیقی یا حقوقی برای خرید و فروش سهام به آن نیاز دارد. این کد را سازمان بورس صادر میکند و واسطه ای که مراحل اداری آن را انجام میدهد کارگزاری نام دارد.
آیا تاکنون کد بورسی دریافت کرده اید؟ اگر قصد دارید در بورس سرمایه کنید ابتدا باید به یک کارگزاری مراجعه کنید و پس از طی مراحل اداری مختلف، کد بورسی خود را دریافت کنید. برای اطلاع از جزئیات بیشتر در این زمینه مقاله کد بورسی چیست را مطالعه کنید.
پس از دریافت کد بورسی
بعد از اینکه به یک کارگزاری (یا یکی از دفاتر پیشخوان دولت) مراجعه کردید و مراحل اداری و احراز هویت را گذراندید، کد بورسی شما ظرف مدت چند روز صادر میشود و به همراه پسورد اکانت کاربریتان، به شما پیامک یا ایمیل میشود. توجه کنید که کد بورسی شما منحصر به فرد است و میتوانید از آن در همه کارگزاریها استفاده کنید. اما پسورد و نام کاربری شما مخصوص یک کارگزاری است (همان کارگزاری که موقع ثبت نام در دفاتر پیشخوان دولت انتخاب میکنید) و اگر شما کارگزاری خود را تغییر بدهید، دوباره باید اکانت کاربری در کارگزاری جدید باز کنید. اما همچنان کد بورسی شما همان قبلی باقی می ماند.
بعد از ارسال پسورد و نام کاربری توسط کارگزاری، شما میتوانید به سایت کارگزاری مراجعه کرده و در قسمت “معاملات آنلاین” یا “معاملات بر خط” سایت، به کمک نام کاربری و پسوردتان، وارد پنل کاربری خود شوید. نام شما در بالای پنل کاربریتان ذکر شده است و در آنجا میتوانید معاملات سهام را انجام دهید.
معاملات آنلاین در بورس
این مقاله برای آموزش بورس به مبتدیان نوشته شده است. بنابراین ما سعی کرده ایم کوچکترین ابهامی برای افراد مبتدی باقی نماند، از این رو شاید برخی از مفاهیم برای شما بدیهی باشد اما ما مجبوریم همه چیز را توضیح دهیم. اگر میدانید معاملات آنلاین در بورس چیست، از مطالعه این قسمت صرف نظر کنید.
معاملات آنلاین یا برخط
معاملات آنلاین در بورس سابقه چندان طولانی ندارد. قبلا شما باید حضوری و در کارگزاری به معاملات سهام میپرداختید. اما این روزها شما میتوانید انلاین معاملات را پیگیری کنید و اقدام به خرید و فروش سهام نمایید. معاملات آنلاین یا معاملات برخط (online Trading)، تحول بزرگی در خرید و فروش سهام در بازار بورس اوراق بهادار یا همان بازار سرمایه به شمار میآید که دسترسی آسان و همگانی را برای سرمایهگذاران بازار سرمایه به همراه آورده است. با فعال شدن سامانه معاملات برخط بورس اوراق بهادار، ضمن افزایش نقدشوندگی، مقدمات توسعه و رونق روزافزون بازار بورس فراهم شده است.
معاملات برخط فرآیندی است که طی آن سرمایهگذار یا معامله گر میتواند بطور مستقیم خرید و فروش سهام را از طریق بستر اینترنت انجام دهد. در معاملات برخط بورس، سفارشها بعد از ثبت توسط سرمایهگذار به سیستم معاملاتی بورس اوراق بهادار تهران و یا فرابورس ایران برای انجام معامله ارسال میگردد.
در معاملات آنلاین، سرمایهگذار میتواند بصورت آنلاین آمار مربوط به نمادها، شاخصها و همچنین سه سفارش اول برای خرید و فروش هر سهام را مشاهده کرده و نسبت به خرید و فروش نمادی خاص اقدام کند. پس از خرید سهام در یک نماد مشخص توسط سرمایهگذار، آن سهم (پس از کسر کارمزد) جز داراییهای خریدار محسوب میگردد که در پرتفوی یا سبد سهام وی قابل مشاهده است. تمامی این امکانات در پنل کاربری شما که توسط سایت کارگزاری در اختیارتان قرار میگیرد وجود دارد.
امکانات پنل کاربری شما در یک کارگزاری
شما بعد از اینکه پسورد و نام کاربری و همچنین کد بورسی خود را از کارگزاریتان دریافت کردید میتوانید به سایت کارگزاری منوی معاملات برخط مراجعه کنید و به کمک اطلاعات نام کاربری و پسورد خود وارد پنل کاربریتان شوید. گرافیک پنل کاربری در کارگزاریهای مختلف متفاوت است. اما همگی در کلیت امر کارکردی مشابه دارند.
برخی از امکانات پنل کارگزاری:
- جستجوی نمادهای بورسی
- مشاهده نمودار قیمت و اطلاعات مربوط به معاملات هر نماد بورسی
- رصد 5 سفارش اول خرید و فروش تمامی نمادهای بورسی
- منوی خرید و فروش سهام
- درگاه پرداخت و واریز مبلغ دلخواه به حساب کارگزاری
- مشاهده پرتفوی بورسی
- امکان خرید عرضه اولیه
- و …
آموزش کار با پنل کاربری کارگزاری
آموزش شروع معاملات در بورس برای افراد مبتدی کمی دشوار است. زیرا مسائل زیادی در این زمینه وجود دارد. یک فرد مبتدی به صورت کلی باید هم با اجرای خرید و فروش سهام آشنا شود و هم با روش های تحلیلی برای اینکه بداند کدام سهمی را بخرد. اما آموزش اجرای کار منوط به آشنایی با پنل کاربری فرد است. اگر شما مراحل دریافت کد بورسی را گذرانده اید و میتوانید وارد پنل کاربری خود در سایت کارگزاری شوید، زمان آن رسیده است که آموزش کار با پنل خود را فرابگیرید.
اما با توجه به اینکه هر کارگزاری پنل مخصوص به خود را دارد و تا حدودی گرافیک و دیزاین این پنلها باهم فرق دارد، ما نمیتوانیم یک آموزش کلی را برای شما فراهم کنیم. از این رو شما میتوانید با ارسال درخواست خود در واتساپ به شماره 09229322075 با اعلام کارگزاری خود، فایل آموزشی مورد نیاز خود را دریافت کنید. این فایل، آموزش های لازم را برای کار با پنل کارگزاری را در اختیار شما قرار میدهد.
آموزش بورس برای مبتدیان (چه سهمی بخریم؟)
خوب تا اینجا با نحوه دریافت کد بورسی و کار با پنل کارگزاری و معاملات آنلاین آشنا شدید. توجه کنید اگر شما مبتدی و تازه کار هستید، احتمالا جزئیات و ابهامات زیادی دارید. نگران نباشید همه اینها به مرور زمان مرتفع خواهد شد. همچنین میتوانید آموزش صفر تا صد بورس را در قالب یک پکیج آموزشی منسجم (تهیه شده در واحد آموزشی سهم شناس) تهیه کنید. این بسته میتواند سرعت یادگیری شما را چندین برابر کند. برای اطلاعات بیشتر مقاله آموزش بورس از صفر تا صد را مشاهده کنید.
حال تنها سوال و البته مهترین سوالی که باقی میماند این است که چه سهمی را بخریم؟ پاسخ این پرسش در واقع اصلی ترین چیزی است که شما باید درباره آن ماهها و شاید سالها مطالعه کنید و روشهای تحلیلی مختلف و استراتژیهای معاملاتی مختلف را یاد بگیرید تا در نهایت بتوانید تشخیص دهید چه سهمی را در چه قیمتی بخرید یا بفروشید. بنابراین شما دو راه پیش رو دارید:
راه اول: طی کردن آموزشهای لازم
اگر میخواهید به مرحلهای برسید که بفهمید چه سهمی را باید بخرید راه زیادی پیش رو دارید. اما نگران نباشید، همه افراد این مسیر را طی کرده اند و هیچ کس یک شبه به موفقیت نرسیده است. ما راه را به شما نشان میدهیم و این شما هستید که باید آن را طی کنید.
گام اول: مطالعه مفاهیم پایه بورس به صورت تئوری
گام اول این است که با اصطلاحات و مفاهیم پایه بورسی به صورت تئوری آشنا شوید. برای این منظور مقاله آشنایی با مفاهیم و اصطلاحات پایه بورسی را مطالعه کنید. همچنین مقاله سرمایه گذاری در بورس چگونه است را ببینید.
گام دوم: آشنایی با روشهای تحلیلی در بورس
در گام بعدی شما باید با روش های تحلیل سهام آشنا شوید. به صورت کلی دو روش تحلیل وجود دارد. شما باید هر دو روش را مطالعه کنید. این دو روش عبارتند از:
روی هر کدام از موارد بالا کلیک کنید وارد صفحه مربوط به آن خواهید شد. سعی کنید با دقت مطالب را مطالعه کنید و دوباره به این صفحه برگردید. هر کجا که در طی مطالعه به اصلاح یا مورد خاصی برخورد کردید که آن مفهوم را بلد نبودید، کافی است یه سرچ در گوگل انجام دهید و دوباره ادامه مطلب را مطالعه کنید. برای مثال اگر به اصطلاحی مثل خط روند برخورد کردید و نمیدانستید خط روند چیست، در گوگل سرچ کنید “خط روند در بورس چیست؟”. به این صورت شما کم کم با کلیت ماجرا آشنا خواهید شد.
همچنین مقاله اموزش تحلیل بنیادی برای مبتدیان را حتما مطالعه کنید.
گام سوم: انتخاب و اتخاذ یک استراتژی معاملاتی
حال که با روش های تحلیل مختلف آشنا شدید، شما باید یک استراتژی معاملاتی مشخص را برای خود انتخاب کنید. استراتژی معاملاتی در واقع یک پلن از پیش تعیین شده برای معاملات است. برای اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید.
آموزش 2 استراتژی معاملاتی بر اساس متدهای تحلیل تکنیکال
الویتهای آموزشی برای موفقیت در بورس سهام
به هرم زیر توجه کنید.
هیچ راه میانبری وجود ندارد! هیچ فرمول یا قانون کلی وجود ندارد که با رعایت آن، موفقیت شما در بورس تضمین بشود. در هرم بالا، سر فصلهای آموزشی برای تبدیل شدن به یک معامله گر موفق در بورس به ترتیب الویت نشان داده شده است. اگر مبتدیان از ابتدا با این هرم آشنا باشند، در زمان و انرژی آنها بسیار صرفه جویی خواهد شد.
اگر میخواهید همیشه در این بازار بمانید باید مطالب آموزشی این هرم را با همین الویت فرا بگیرید و بر تمامی آنها تسط کافی رو بدست بیارید. به کمک این هرم میتوانید بفهمید یک مطلب آموزشی که یاد می گیرید در کجای این هرم قرار دارد و یک انسجام خوبی رو میتوانید از دسته بندی مطالب مختلف در ذهن داشته باشید.
برای مطالعه بیشتر درباره هر کدام از این 4 سرفصل آموزشی، میتوانید به لینکهای زیر مراجعه کنید.
اصول مدیریت ریسک و سرمایه در بورس
روانشناسی بورس و روانشناسی معامله
آموزش تحلیل بنیادی به روش گام به گام
راه دوم: خرید از روی دست دیگران
بسیاری از افراد مبتدی میتوانند در زمان شروع فعالیت در بورس از روی دست افراد باتجربه اقدام به خرید و فروش کنند. از این رو بسیاری از کانال های بورسی اقدام به فروش سیگنال خرید و فروش سهام میکنند. البته سهم شناس این روش را چندان توصیه نمیکند. اما اگر شما به هر علتی زمان آموزش را ندارید، فعلا میتوانید در کانال تلگرامی ما عضو شوید (آدرس: sahmshenas_ir) و از سیگنالهای رایگان بهره مند شوید. البته سعی کنید ماهیگیری را یاد بگیرید نه اینکه دنبال ماهی رایگان باشید!
اگر به تازگی به بازار سرمایه ورود کردهاید، پیشنهاد میکنیم مباحث آموزش بورس را به صورت منسجم در یک پکیج جامع اموزش بورس دریافت کنید. برای این منظور به لینک زیر مراجعه کنید.
پکیج جامع اموزش بورس سهم شناس از صفر تا صد
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم تمامی آموزشهای لازم برای آغاز کار در بورس را برای مبتدیان شرح دهیم. شما میتوانید با مطالعه دقیق این مقاله و همچنین منابعی که در جاهای مختلف این مطلب به آنها لینک داده ایم، معاملات خود را با مبلغ کم در بورس آغاز کنید و زمانی که حرفه ای تر شدید با مبالغ بیشتر و البته باتوجه به مدیریت ریسک و سرمایه به کار خود ادامه دهید. توجه کنید که در معاملات سهام توجه به رسیک به ریوارد از اهمیت زیادی بر خوردار است. همچنین حتما مقاله حد ضرر چیست را مطالعه کنید که میتواند در آینده بسیار برای شما مفید باشد. در طی متن مقاله میتوانید بر روی عباراتی که با لینک آبی مشخص شده اند کلیک کنید تا اطلاعات بیشتری از موضوع کسب کنید.