همان طور که احتمالا میدانید، شرکتهای مختلف بورسی در پایان هر سال مالی، به سهامداران خود سود نقدی پرداخت میکنند. این سود همان سود سهام شرکتهای بورسی است که سهام آنها در بازار مورد داد و ستد قرار میگیرد. اگر نمیدانید سود سهام چیست مقاله سود عملیاتی را مطالعه کنید. اما روش پرداخت سود سهام یکسان نیست و هر شرکتی بنابر سیاست خود یکی از دو روش مرسوم را انتخاب کرده است که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت. شما در این مقاله با نحوه دریافت سود سهام آشنا خواهید شد و ضمن آن یاد خواهید گرفت که چگونه باید از زمان دریافت سود شرکتی که سهامدار آن هستید اطلاع پیدا کنید.
سود تقسیمی یا نقدی چیست؟
شرکتهای سودده سالیانه یکبار به سهامدارن خود سود نقدی (DPS) پرداخت میکنند. یک شرکت ممکن است مقداری از سود سهام (EPS) را به سهامداران پرداخت نکند و به صورت سود انباشته نزد خود نگه دارد. در واقع به سودی که به صورت نقدی به سهامداران پرداخت میشود سود تقسیمی (DPS) یا سود نقدی میگویند. البته ممکن است یک شرکت در یک سال مالی نتواند هیچ سودی بدست آورد و زیانده شود.
سود شرکتها چه زمانی پرداخت میشود؟
طبق قانون تجارت، در صورتی که در مجمع عمومی عادی سالیانه، تقسیم سود تصویب شود، شرکت باید حداکثر ظرف 8 ماه از تاریخ تصویب، DPS را به سهامداران پرداخت کند.
از طرف دیگر، ممکن است شرکت بتواند به ازای هر سهم مقداری سود محقق کند ولی در مجمع تصمیم گرفته شود هیچ سود نقدی بین سهامداران تقسیم نشود.
سود سهام به چه کسانی تعلق میگیرد؟
هر شخصی که در زمان برگزاری مجمع شرکت، سهامدار شرکت باشد میتواند این سود را دریافت کند حتی اگر یک روز قبل از زمان مجمع سهم را خریداری کرده باشد.
به عبارتی شما برای دریافت سود سالانه نیازی نیست که یک سال سهامدار آن شرکت باشید. اما معمولا بعد از پرداخت سود، قیمت سهم به اندازه سود پرداختی کاهش میابد. روش دریافت سود سهام در شرکتهایی پذیرفته شده در بورس متفاوت است و معمولا به دو روش انجام میگیرد.
روشهای پرداخت سود نقدی
در اینجا به توضیح دو روش مرسوم پرداخت سود نقدی اشاره میکنیم.
روش اول: واریز به حساب بانکی سهامدار
در این روش سود تقسیمی مستقیم به حساب بانکی سهامدار وریز میشود که در اینصورت سهامدار باید مشخصات شخصی و حساب بانکیاش را برای شرکت بفرستد (فکس یا پست کند). برخی شرکتها فقط به حساب بانکی خاصی پرداخت انجام میدهند که در این مواقع اگر سهامدار در آن بانک حساب نداشته باشد، میبایست یک حساب در آن بانک افتتاح کند و مشخصات آنرا برای شرکت بفرستد. ارسال مشخصات برای شرکت، معمولا از طریق سایت شرکت، فکس، ارسال پستی، ایمیل و یا مراجعه حضوری به امورسهام مقدور است.
روش دوم: پرداخت از طریق بانکها
در این روش سهامدار باید به به یک بانک خاص مراجعه کند و با ارائه کارت ملی و کپی آن + کد معاملاتی (کد معاملاتی شما همان کدی است که پس از افتتاح حساب در یک کارگزار، به شما ارائه شده و معمولا شامل 3 حرف فارسی به همراه چند عدد است) سود خود را دریافت کند. در این روش، شرکت موردنظر با یک بانک قرارداد میکند تا سود سهامدارانش توسط آن بانک پرداخت شود و سپس نام بانک به سهامداران اعلام میشود.
برای دریافت سود سهام از طریق این روش کافیست با کارت ملی و کدمعاملاتی خود به یکی از شعب بانک موردنظر (که توسط شرکت به سهامداران معرفی میشود) مراجعه نمایید. ممکن است در بانک، کپی کارت ملی از شما درخواست شود، بنابراین بهتر است کپی کارت ملی را نیز همراه داشته باشید.
روش مشاهده میزان سود نقدی شرکتها
در مجمع عمومی عادی سالیانه، میزان سود نقدی سال مالی قبل شرکتها تصویب میشود. تصمیماتی که در این مجمع گرفته شده بصورت خلاصه در یک گزارش با نام “خلاصه تصمیمات مجمع عمومی عادی سالیانه ” در سایت کدال ارسال میشود. برای اینکه بتوانید میزان سود نقدی یک سهام را مشاهده کنید، کافیست با جستجوی نماد شرکت در سایت codal.ir، گزارش “خلاصه تصمیمات مجمع عمومی عادی سالیانه ” را پیدا کنید.
درباره استفاده از سایت کدال به مقاله سایت کدال چیست مراجعه کنید.
بعد از پیدا کردن گزارش، آن را باز کنید. همان طور که در تصویر زیر میبینید رقم سود نقدی در جدول “میزان سود” قابل مشاهده است.
نحوه اطلاع از مقدار سود سهام و روش دریافت آن
معمولا سهامداران اصلا نمیدانند چگونه باید متوجه شوند که سهامشان چه مقدار سود دارد و چه زمانی این سود را میتوانند دریافت کنند. جهت دسترسی به اطلاعات سود نقدی سهام شرکتهای مختلف که سهامدار آن هستید، میتوانید با طی کردن مراحل زیر، مقدار سود یک شرکت را در سال مالی خاص بدست آورید. همچنین میتوانید متوجه شوید که سود نقدی در چه زمان و چگونه پرداخت میشود.
1 – وارد سایت codal.ir شوید.
2 – روی منوی جستجوی اطلاعیه کلیک کنید.
3 – در فیلد نماد، نماد بورسی شرکت مورد نظر خود را وارد کنید.
4 – در پایین همان قسمت، گزینه نوع اطلاعیه را روی “زمانبندی پرداخت سود” قرار دهید.
5 – در پایین فرم، روی دکمه جستجوی اطلاعیهها کلیک کنید.
6 – اگر اطلاعیهای ارسال شده باشد، روبروی اطلاعیه، با کلیک روی آیکونها، بصورت فایل pdf یا عکس دانلود کنید.
7 – در این اطلاعیه، معمولا نحوه دریافت سود ذکر شده است (به تاریخ اطلاعیه دقت کنید).
نکات مهم دریافت سود نقدی سهام (سود مجمع)
در اینجا ضمن جمع بندی مطالب به نکات مهم دریافت سود نقدی سهام اشاره میکنیم.
- دریافت سود نقدی سهام (یا همان سود مجمع)، هیچ ربطی به کارگزاری و درصد سود و زیان توی پرتفوی بورسی شما ندارد و خود شما باید مستقلا برای دریافت این سود اقدام کنید. نگاه کنید به مقاله سرمایه گذاری در بورس چگونه است.
- سود نقدی صرفا به کسانی تعلق میگیرد که در زمان مجمع سهامدار شرکت بوده باشد و به اصطلاح، با سهم به مجمع رفته باشد (حتی اگر در روز بسته شدن سهم سهمی خریده باشد).
اگر بعد از مجمع سهام بخرید، سود نقدی شامل شما نخواهد بود.
همچنین اگر یک روز قبل از مجمع سهم را بخرید و یک روز بعد از آن هم بفروشید، چون در زمان مجمع سهامدار بودید، سود نقدی به شما تعلق خواهد گرفت. - شرکتهایی که حقوق سهامدار برای انها اهمیت داره معمولا سود سهام را از طریق سجام به حساب افراد واریز میکنند.
- همچنین میتوانید با جستجوی نام شرکت در کنار عبارت “امور سهام” در گوگل، با امور سهام شرکتها تماس بگیرید و از آنها در مورد نحوه دریافت سود سهام سوال کنید.