در این مقاله قصد داریم یک سهم زیر خاکی در بورس تهران را معرفی کنیم. هدف از ارائهی همچین مقالهای این است که دوستان و اهالی بازار، مخصوصا افرادی که به تازگی به بازار بورس ورود پیدا کردهاند، با نحوه پیدا کردن سهام پر پتانسیل آشنا شده و بتوانند پتانسیلهای سهمهای مختلف را در بازار شناسایی کنند. بنابراین هدف این مقاله به هیچ عنوان دادن سیگنالی مبنی بر خرید سهم خاصی نیست و هدف ما تنها ارائه یک مطلب آموزشی-کاربردی است. شناسایی سهمهای زیرخاکی بورس کار سختی است و نیازمند کندوکاو زیادی در صورتهای مالی شرکتهایی دارد که چندان مورد توجه بازار نیستند. با ما همراه باشید.
منظور از سهام زیرخاکی چیست؟
زیر خاکی یا دفینه به مجموعهای از اشیای قدیمی گفته میشود که در زیر خاک دفن شده است و بسیاری از افراد در جستجوی انها هستند. البته ارزش زیر خاکی گاهی تنها به قدمت انها است و گاهی هم این زیرخاکی به واسطهی جنس آنها ارزش دو چندان دارد.
با این تعریف، به سهمهایی که ارزش ذاتی بالایی دارند ولی از دید عموم پنهان هستند سهام زیر خاکی میگویند.
معرفی یک سهم زیرخاکی
اجازه بدهید بدون هیچ مقدمهای به اصل مطلب بپردازیم. وخارزم یکی از نمادهای معروف بازار سرمایه ایران است که قدمتی طولانی در بازار دارد و یک زیر خاکی به معنی واقعی است. برای تشخیص زیر خاکی بودن این سهم باید به پرتفوی غیر بورسی این سهم مراجعه کنیم.
پرتفوی بورسی و غیر بورسی شرکتها
برخی از شرکتها در بورس (مخصوصا آنهایی که به صورت تخصصی در حوزه سرمایهگذاری فعالیت میکنند مثل وخارزم) بر روی سهام شرکتهای دیگر (در داخل بورس یا خارج از بورس) سرمایه گذاری میکنند. در پرتفوی بورسی این شرکتها میتوانید مالکیت سهام بورسی و در پرتفوی غیر بورسی انها میتوانید جزئیات مالکیت سهام غیر بورسی این شرکتها را مشاهده کنید.
معدن طلا در پرتفوی غیر بورسی وخارزم!
موضوع از این قرار است که معمولا در پرتفوی بورسی شرکتها همه چیز شفاف است اما در پرتفوی خارج از بورس است که برخی مواقع گنجهایی وجود دارد که اطلاع چندانی از انها در اختیار نیست و زمانی این گنجها از دل خاک بیرون میآید که قیمت سهام مالک آنها سر به آسمان گذاشته است.
اگر پرتفوی غیر بورسی وخارزم را بررسی کنید متوجه میشوید این شرکت مالک 50 درصد یک معدن طلا است! برای این منظور به سایت کدال به نشانی codal.ir مراجعه کنید و نماد وخارزم را سرچ کنید و آخرین گزارش فعالیت ماهانه دوره 1 ماهه شرکت را باز کنید.
در این اطلاعیه به فیلد صورت وضعیت پرتفوی خارج از بورس مراجعه کنید (تصویر زیر).
اگر دقت کنید در بین شرکتهایی که در لیست پرتفوی غیر بورسی وخارزم وجود دارند، نام شرکت توسعه معادن صدر جهان به چشم میخورد که وخارزم مالکیت 50 درصدی این شرکت را دارد (تصویر زیر).
دربارهی شرکت توسعه معادن صدر جهان
شرکت توسعه معادن صدر جهان در بهمن ماه سال 1392 با مجوز شماره 450348 در اداره ثبت شرکتهای استان تهران به ثبت رسیده است و فعالیت خود را با هدف سرمایهگذاری در زمینه کشف و استخراج معادن مس و طلا آغاز کرده است. این شرکت سهامدار عمده شرکت کارند صدر جهان به عنوان شرکت تخصصی معدنکاری و استحصال طلای معدن شادان میباشد.
واحدهای معدنی زیر مجموعه این شرکت شامل موارد زیر است:
- معدن طلا و مس شادان (در حال بهره برداری)
- معدن طلا و مس رشیدآباد (در حال بهره برداری)
- معدن مس هندوآباد (در حال بهره برداری)
- کانسار مس و قاباق تپه (در حال کشف)
- کانسار طلا و مس قاضی ولی (در حال کشف)
- کانسار طلای ورگهان (در حال کشف)
در بین معادن این شرکت، معدن طلای شادان برجستهتر است و ذخایر طلای آن بیش از 15 تن تخمین زده میشود. این معدن در منطقه خوسف در جنوب غربی بیرجند استان خراسان واقع شده است. معدن طلای شادان با بیش از 27 میلیون و 860 هزار تن ذخیره کانسنگ از جمله مهمترین معادن این شرکت است که پیش بینی میشود با بهره برداری از این معدن و دیگر معادن زیر مجموعه، ارزش افزوده مناسبی برای سهامداران شرکت سرمایه گذاری خارزمی به عنوان اصلی ترین سرمایهگذار شرکت توسعه معادن صدر جهان فراهم شود.
وخارزم مالک 50 درصد همه این معادن ارزشمند است. توجه کنید این فقط یکی از شرکتهای غیر بورسی زیر مجموعه وخارزم است. دوباره یک نگاه به پرتفوی غیر بورسی وخارزم بیاندازید.
ارزش بازار روز این سهم (20 مهر 99) حدود 16 هزار میلیارد تومان است و ارزش پرتفوی بورسی آن 11 هزار میلیارد تومان است. یعنی بازار تنها 5 هزار میلیارد تومان برای پرتفوی غیر بورسی وخارزم در نظر گرفته است که این میزان ارزش یکی از معادن یکی از شرکتهای غیر بورسی آن نیست!
ارزش بازار هر سهم در تابلوی آن سهم درج شده است که حاصلضرب قیمت روز سهم در تعداد کل سهام آن شرکت است.
روش شناسایی سهمهای زیرخاکی در بورس
آنچه در این مقاله مشاهده کردید گوشهای از پتانسیلهای یکی از شرکتهای سرمایه گذاری بود که اتفاقا سهم معروفی بین اهالی بازار است و از این نظر نمیتوان لفظ “زیر خاکی” را برای آن مناسب دانست. در بورس ایران شرکتهای سرمایهگذاری بسیاری وجود دارند که وضعیت مشابهی دارند. البته شناسایی سهمهای زیرخاکی در بورس فقط محدود به گروه سرمایهگذاری نیست.
برای مثال سهم کسرا یکی از سهمهای معروف بازار سرمایه است که روزگاری کاشی ساختمانی تولید میکرد و بعد از مدتی فعالیت خود را در زمینه تولید کاشی صنعتی توسعه داد و توانست به سودسازی عجیبی دست پیدا کند و همین امر باعث رشد 1100 برابری آن در طی 10 سال (88 تا 98) شد. یاداوری میشود قیمت پراید در سال 1388 حدود 8 میلیون تومان بود و اگر پول یک پراید را در سال 1388 سهم کسرا خریده بودید الآن نزدیک به 9 میلیارد سرمایه داشتید!
بنابراین تغییر و تحول اساسی در بنیاد یک شرکت میتواند منجرب به رشدهای نجومی قیمت سهام آن شرکت شود. کسی از این سود بیشترین بهره را خواهد برد که زودتر این تغییرات را درک کند.
سلام
من از سایت و تحلیلهای شما زیاد یادگرفتم میخواستم تشکر کنم و خسته نباشید بگم.
از خدمتتون سئوالی داشتم، تو سایت شرکت سرمایه گذاری خوارزمی 95درصد مالکیت توسعه معدن صدر جهان برای گروه خوارزمی اعلام شده ولی توصورت وضعیت پرتفوی شرکتهای خارج از بورس مالکیت خوارزمی بر این شرکت 50 درصد اعلام شده کدوم درسته ؟باز هم ممنونم، مهدی
سلام
ممنون، خوشحالیم مفید بوده براتون
همون 50 درصد رو ملاک قرار بدید، اگر 95 دصد باشه که چه بهتر، باید بررسی کنم، ممنون از نکته بینی شما