نسبت قدرت خریدار به فروشنده در بورس یکی از مباحث مهم در تابلو خوانی بازار سهام است. به کمک فیلتر قدرت خریدار به فروشنده به راحتی میتوانید نمادهایی که در آنها خریداران حقیقی قدرتمندی وجود دارد شناسایی کنید. در این مقاله ضمن معرفی این فیلتر مهم بورسی، شما را با نحوه گرفتن سیگنال از این ابزار آشنا خواهیم کرد. این مقاله برای علاقه مندان به بحث تابلوخوانی میتواند بسیار جذاب باشد. با ما همراه باشید.
محاسبه قدرت خریدار به فروشنده حقیقی برای یک سهم
در تابلوی معاملاتی هر سهم اطلاعات مربوط به خریداران حقیقی و حقوقی آن سهم در هر روز معاملاتی درج میشود. اگر با تابلوی معاملاتی سهام آشنایی ندارید مقاله آموزش تابلوخوانی در بورس – مقدماتی را مطالعه کنید.
همچنین برای آشنایی با سهامداران حقیقی و حقوقی، مقاله سهامدار حقیقی و حقوقی چه کسانی هستند را مطالعه کنید.
همان طور که در تصویر زیر مشاهده میکنید اطلاعاتی مثل حجم و تعداد خریداران حقیقی و حقوقی به تفکیک در تابلوی هر سهم وجود دارد.
برای مثال اطلاعات مربوط به خرید و فروش حقیقی و حقوقی در نماد بورسی حپارسا را در تصویر بالا مشاهده میکنید. (منبع: سایت TSETMC)
برای محاسبه قدرت خریدار حقیقی به فروشنده حقیقی مراحل زیر را انجام دهید:
مرحله اول: محاسبه قدرت خریدار حقیقی
برای این منظور حجم خرید حقیقی (2 میلیون 900 هزار) را تقسیم بر تعداد خریدار حقیقی میکنیم (262) که عدد 11 هزار بدست میآید. این عدد بیان میکند که هر فرد حقیقی به طور میانگین 11 هزار برگه سهم در آن روز معاملاتی خریداری کرده است. در هر لحظه از بازار میتوانید این محاسبات را انجام دهید.
مرحله دوم: محاسبهی قدرت فروشندگان حقیقی
برای محاسبه قدرت فروشندگان حقیقی نیز باید حجم فروش حقیقی (2 میلیون و 600 هزار) را بر تعداد فروشندگان حقیقی (516) تقسیم کنیم. بعد محاسبه عدد 5 هزار بدست میآید. این عدد بیان میکند که هر فرد حقیقی به طور میانگین 5 هزار برگه سهم در آن روز معاملاتی فروخته است.
مرحله سوم: محاسبه نسبت دو عدد بالا
در دو مرحله قبل قدرت خریدار و فروشنده حقیقی محاسبه شد. نتایج به این صورت بود که قدرت خریدارها 11 هزار برگه سهم بود و قدرت فروشندگان 5 هزار سهم، و این یعنی قدرت خریدارها در حپارسا در آن روز معاملاتی تقریبا 2 برابر قدرت فروشندگان حقیقی بوده است. اگر این دو عدد را به هم تقسیم کنید نسبت قدرت خریدار به فروشنده بدست میآید که برابر 2.2 میباشد. یعنی قدرت خریدار حقیقی 2.2 برابر قدرت فروشندگان حقیقی است.
این نسبت اگر کمتر از یک باشد طبیعتا نشان دهنده قدرت بیشتر فروشندگان است. توجه کنید معمولا اگر قدرت خریداران بیشتر از 2 برابر قدرت فروشندگان حقیقی باشد، این میتواند یک هشدار یا سیگنال مثبت برای ما تلقی شود.
توجه کنید این مطلب به تنهایی نمیتواند ملاک خرید فروش سهام باشد و بهتر است در کنار ابزار دیگر مورد استفاده قرار بگیرد.
فیلتر بورسی نسبت قدرت خریدار به فروشنده
همان طور که مشاهده کردید محاسبه قدرت خریدار به فروشنده برای تک تک سهامها کاری زمانبر است. برای سهولت در پیدا کردن سهمهایی با نسبت قدرت خریدار به فروشنده خاص، میتوانید از فیلترهای بورسی استفاده کنید.
اگر با فیلترهای بورسی و نحوه استفاده از آنها آشنایی ندارید مقاله فیلترهای نوسانگیری در بورس را مطالعه کنید.
کد فیلتر قدرت خریدار حقیقی بیشتر از قدرت فروشنده حقیقی
در اینجا کد فیلتر قدرت خریدار بیشتر از قدرت فروشنده حقیقی را مشاهده میکنید. به کمک این فیلتر میتوانید در کسری از ثانیه، در تمامی لحظات بازار نمادهایی که قدرت خریدار بیشتر از قدرت فروشنده است را پیدا کنید.
((ct).Buy_I_Volume/(ct).Buy_CountI)> 1* ((ct).Sell_I_Volume/(ct).Sell_CountI)
توجه کنید در فیلتر بالا عدد 1 را میتوانید به دلخواه تغییر دهید و نسبت مورد نظر خود را اعمال کنید. مثلا اگر 1 را به 3 تغییر دهید نمادهایی برای شما نمایش داده میشود که قدرت خریداران حقیقی بیشتر از 3 برابر فروشندگان حقیقی است.
نحوه سیگنال گیری با فیلتر قدرت خریدار به فروشنده
همان طور که ذکر شد، بیشتر بودن قدرت خریدار به فروشنده یک امتیاز برای سهم محسوب میشود اما به تنهایی سیگنالی برای خرید نیست. برای دریافت سیگنال بهتر است به حجم معاملات و جریان ورود نقدینگی حقیقی نیز توجه کنید.
برای اینکه سیگنال مطمعنی دریافت کنیم باید سه شرط زیر وجود داشته باشد:
- قدرت خریدار حقیقی بیشتر از قدرت فروشندگان حقیقی باشد (هر چقدر نسبت آن بیشتر باشد بهتر است)
- حجم معاملات روز سهم بیشتر از میانگین حجم ماهانه باشد (حداقل 2 برابر)
- حجم خرید حقیقی بیشتر از فروش حقیقی باشد
در واقع این شروط در کنار هم نشاندهنده ورود پول هوشمند به سهم است که میتواند یک سیگنال خرید برای ما محسوب شود.
همچنین میتوانید این فیلتر را در اواسط روز (ساعت 10 صبح) اعمال کنید (ترجیها نسبت خریدار به فروشنده بیشتر از 2 باشد). بعد از آن در بین سهامهای فیلتر شده ببینید کدام یک از آنها حجم قابل توجهی معامله شدهاند و حجم خرید حقیقی در انها بیشتر از حجم فروش حقیقی است. توجه کنید اگر این کار را در اواسط روز انجام دهید، ممکن است حجم معاملات هنوز به حجم میانگین ماه نرسیده باشد و این امر طبیعی است. با کمی تمرین و تجربه متوجه خواهید شد که آیا سهمی در ساعات ابتدایی معاملات، حجم معاملات بالایی دارد یا خیر.
فیلتر ترکیبی الگوی پین بار و قدرت خریدار حقیقی
تیم سهم شناس اقدام به تولید یک فیلتر ترکیبی اختصاصی کرده است که سهمهایی را نشان میدهد که در آنها قدرت خریدار به فروشنده حقیقی بیشتر است و هم زمان الگوی پین بار روزانه را ثبت کرده است. این گونه سهمها برای نوسان چند روزه مناسب هستند. برای اطلاعات بیشتر درباره جزئیات این فیلتر به لینک زیر مراجعه کنید.
بهترین فیلتر بورسی – معرفی و بررسی
اگر از این مقاله لذت بردید، پیشنهاد میکنم حتما مقاله شکار سهم در روزهای منفی را هم مطالعه کنید.