افرادی که در بورس فعالیت میکنن باید اطلاعیههای مرتبط با شرکتها رو از سایت کدال پیگیری کنن ولی در مواجه با این سایت معمولا دچار سردرگمی هستن و نمیدونن دقیقا باید چجوری اطلاعات مورد نیازشون رو از این سایت استخراج کنن و باید سراغ کدوم اطلاعیهها برن. بنابراین آموزش کدال خوانی در بورس یکی از ملزوماتی هست که همه افرادی که در بازار سرمایه فعال هستن به آن نیاز دارن. به همین دلیل تصمیم گرفتم یک بار برای همیشه بیام از صفر تا صد استفاده از این سایت رو به صورت حرفهای آموزش بدم. البته منظور آموزش موثر از اطلاعیههایی هست که روی سایت منتشر میشه وگرنه استفاده از ابزارهای خود سایت خیلی ساده هست و اصلا نیاز خاصی به آموزش نداره!
این مطالب در دو قسمت ارائه شده:
آموزش گام به گام تحلیل بنیادی برای انتخاب سهم مناسب

برای دانلود کتاب آموزش گام به گام تحلیل بنیادی روی لینک زیر کلیک کنید.
آیا میخواهید در بورس به موفقیت برسید؟ آیا نمیدانید چگونه یک سهم را از منظر بنیادی تحلیل کنید؟ نبود منبع آموزشی مناسب در زمینه تحلیل بنیادی انگیزه ای شد تا در یک کتاب آموزشی به زبانی کاملا ساده و کاربردی، به کمک تصاویر گویا و آموزش گام به گام، روش انتخاب یک سهم را بر اساس نکات بنیادی آموزش داده ایم. قطعا این روش آموزشی را در هیچ کجا پیدا نخواهید کرد! این کتاب الکترونیکی را به تمام کسانی که می خواهند در بازار بورس به موفقیت مستمر برسند توصیه میکنیم .
خرید و دانلود کتاب (قیمت با تخفیف: 45 هزار تومان)- بخش اول: معرفی تمام اطلاعیه هایی که در کدال منتشر میشه (متنی که در ادامه مشاهده میکنید)
- بخش دوم: نکات کاربردی و کلیدی در اطلاعیه های شرکتها (دانلود فایل PDF در انتهای مقاله)
همراه باشید …
مصطفی دهقان فعال بازار سرمایه
مقدمه
کدال خوانی چیست؟
در اینجا به زبان خیلی ساده به معرفی انواع اطلاعیهها و گزارشاتی که در سایت کدال (codal.ir) منتشر میشه خواهیم پرداخت. توجه کنید این مطلب (بخش اول) صرفا یک معرفی اولیه از چیستی و محتوای این اطلاعیهها هست و قرار نیست نحوهی استخراج اطلاعات کاربردی رو اینجا آموزش بدیم (چون بحث طولانی هست اونارو لینک دانلود PDF شو گذاشتم برید دانلود کنید). اطلاعیههایی که روی کدال منتشر میشه انواع مختلفی داره و شاید نیمی از اونها اصلا هیچ اهمیتی هم نداشته باشه. ولی به هر حال در این مطلب سعی کردم که همهی اطلاعیهها رو، هر چند مختصر، معرفی کنم.
با اینکه سعی کردم ساده توضیح بدم ولی به هر حال یک سری مفاهیم رو باید از قبل بلد باشید. من فرض رو بر این گذاشتم که خواننده با مفاهیم و اصطلاحات اولیه بورس آشنا هست. مثلا بدونه سود نقدی سهام چیه، یا مجمع چیه، یا افزایش سرمایه یعنی چی. همچنین فرض رو گذاشتم بدونید چجوری اطلاعیه های یک نماد رو توی کدال جستجو کنید، خیلی سادست (از قسمت جستجوی اطلاعیهها نماد مورد نظر رو جستجو میکنید).
خب بریم سر اصل مطلب …
اطلاعات و صورتهای مالی میان دورهای
قبل از معرفی این گزارشات در کدال باید ابتدا با مفهوم سال مالی آشنا باشید. هر شرکتی برای تعیین سود و ضرر و امور حسابداری خودش، به یک سال مالی نیاز داره. همونطور که از اسمش مشخصه، سال مالی برای همه شرکتها 12 ماهه. سال مالی ممکنه مطابق با سال تقویمی (اول فروردین تا پایان اسفند) باشه ممکنم هست نباشه، اکثر شرکتها سال مالیشون از اول فروردین شروع میشه ولی بعضی شرکتها هم اینجوری نیست.
حالا داستان اینه که شرکتهای پذیرفته شده در بورس موظف هستن علاوه بر گزارشات عملکرد مالی سالانه که در انتهای هرسال مالی منتشر میشه، هر 3 ماه یکبار هم گزارشی رو از وضعیت مالی شرکت بر روی کدال منتشر کنن تا سهامدارها بتونن هر سه ماه یکبار از وضعیت بنیادی شرکتها آگاهی پیدا کنن.
همهی این گزارشات که شامل صورتهای مالی 3 ماهه، 6 ماهه، 9 ماهه و سالانه هست در کدال با عنوان “اطلاعات و صورتهای مالی میاندورهای” منتشر میشه (تصویر زیر).

با کلیک بر روی هر اطلاعیه میتونید محتوای اون گزارش رو مشاهده کنید. این گزارشات مالی میاندورهای یا فصلی جز مهمترین اطلاعاتی هست که در کدال منتشر میشه و یک تحلیلگر بنیادی خیلی با اینا کار داره.
محتوای داخل این اطلاعیهها چند عنوان مختلف داره که باتوجه ماهیت شرکتها (اعم از سرمایه گذاری، تولیدی و …) یک سری تفاوتهایی داره ولی سه عنوان مهم “ترازنامه” (یا صورت وضعیت مالی)، “صورت سود و زیان” و “جریان وجوه نقد” (یا صورت جریانهای نقدی) در همهی اونها مشترک هست.
در شرکتهای سرمایه گذاری عناوین “صورت وضعیت پرتفوی بورسی” و “صورت وضعیت پرتفوی غیر بورسی” هم وجود داره که با مراجعه به اونها میتونید وضعیت تملک شرکت رو در شرکتهای بورسی و غیر بورسی زیرمجموعه مشاهده کنید. همچنین در این شرکتها گزارشاتی با عنوان صورت ریز معاملات سهام ارائه میشه که بفهمیم در اون دورهی مالی این شرکت چی خریده و چی فروخته.
برای مثال در تصویر زیر من وارد اطلاعیهی “اطلاعات و صورتهای مالی میاندورهای 9ماهه منتهی به 1401/12/29 شرکت سرمایه گذاری خوارزمی” با نماد وخارزم شدم. از اونجایی که سال مالی این شرکت 31 خرداد ماه هر سال هست، بنابراین گزارش مالی 3 ماهه شرکت منتهی میشه به 31 شهریور، گزارش 6 ماهه شرکت منتهی میشه به 30 آذر و گزارش 9 ماهه شرکت منتهی میشه به 29 اسفند ماه.

همونطور که میبینید عناوین گزارشات موجود در این اطلاعیه شامل موارد زیر هست:
- ترازنامه (وضعیت دارایی و بدهیهای شرکت)
- صورت سود و زیان (وضعیت درآمد، هزینهها و سود و زیان شرکت در اون دورهی مالی)
- جریان وجوه نقد (صورت وضعیت ورودی و خروجی های نقد شرکت در اون بازه زمانی)
- صورت وضعیت سرمایه گذاری ها به تفکیک صنعت (درصد سرمایه گذاری شرکت در صنایع مختلف)
- صورت وضعیت پرتفوی بورسی (مشخص شده که وخارزم سهامدار کدوم شرکتهای بورسی هست)
- صورت وضعیت پرتفوی غیر بورسی (مشخص شده که وخارزم چه شرکتهایی خارج از بورس داره)
- صورت ریز معاملات سهام تحصیل شده (در این بازه 9 ماهه چیا خریده)
- صورت ریز معاملات سهام واگذار شده (در این بازه 9 ماهه چیا فروخته)
- خلاصهی اطلاعات گزارشات تفسیر 1 و 2 و 3 (گزارش تفسیری در پیوست اطلاعیه صورتمالی به طور مفصل وجود داره که شامل نکات زیادی هست اعم از موضوع فعالیت شرکت و طرحها و برنامههای اتی شرکت و همچنین گزارشات مربوط به پیشبینیهای شرکت و ریسکها و پتانسیلها که در اینجا خلاصهی اونهارو میتونید مشاهده کنید. درباره گزارشات تفسیری بعدا بیشتر توضیح میدم).
- درآمد سود سهام محقق شده (میزان سود مجامع شرکتهای زیر مجموعه)
همچنین در بالای اطلاعیههای میاندورهای میتونید اطلاعات مربوط به سال مالی و میزان سرمایه ثبت شدهی شرکتهارو مشاهده کنید. در ضمن توجه کنید کلیه اعداد در این اطلاعیهها (به غیر از اونهایی که در خود گزارش ذکر شده) همگی به میلیون ریال هست، یعنی باید 6 تا صفر بذارید جلوی اون عدد تا مبلغ رو به ریال بخونید. فراموش نکنید اطلاعیه صورتهای مالی میاندوره ای یکی از گزارشات دارای اهمیت در کدالخوانی حرفهای در بورس است.
زمانبندی پرداخت سود
در انتهای هر سال مالی که مجمع شرکتها برگزار میشه، سود نقدی شرکتها مشخص میشه. اگر در زمان برگزاری مجمع شما سهامدار اون شرکت باشی سود نقدی سهام به شما تعلق میگیره. اطلاعیهای با عنوان “زمانبندی پرداخت سود” در کدال منتشر میشه که همونطور که مشخصه در این اطلاعیه شرکتها تاریخ واریز سود نقدی مجامع هر سال رو مشخص میکنن.
بنابراین اگر میخواید بدونید سود مجمع فلان سهام شما چه زمانی به حساب سجام شما واریز میشه باید در کدال اطلاعیهی زمانبندی پرداخت سود نماد مورد نظرتون رو سرچ کنید. با کلیک بر روی اطلاعیه فایل مورد نظر رو دانلود کنید و مطالعه کنید ببینید زمان واریز سود چه تاریخی هست.

گزارش فعالیت هیئت مدیره
قبل از برگزاری مجمع هر سال، شرکتها اطلاعیهای روی کدال منتشر میکنن با عنوان “گزارش فعالیت هیئت مدیره” که تقریبا همون گزارش تفسیری هست که همراه صورت مالی منتشر میشه. فرقش اینه که این گزارش هیئت مدیره هر سال یکبار قبل از مجمع منتشر میشه ولی گزارش تفسیری هر سه ماه یکبار همراه صورت مالی میاندورهای منتشر میشه. محتوای این اطلاعیهها خیلی جامع هست و میشه گفت تقریبا صفر تا صد شرکت رو میاد توی این اطلاعیهها توضیح میده و موشکافی میکنه که اصلا ماهیت شرکت چیه، چی کار میکنه چی تولید میکنه، جایگاهش کجاست، اهدافش چیه، وضعیت مالی شرکت چجوریه، چه مشتریهایی داره، چه ریسکهایی داره، چه طرحهایی داره و…
خلاصه اینکه مطالعهی گزارش فعالیت هئیت مدیره و همچنین گزارش تفسیری خیلی میتونه مفید باشه و نکات ریزی ممکنه توی این گزارشات باشه که خیلی بدرد بخور هست و توی صورتهالی مالی ذکر نمیشه.
گزارش کنترلهای داخلی
بر اساس قوانین سازمان بورس و دستورالعمل پذیرش شرکتها در بورس، همه شرکتها باید یک سیستم خود کنترلی داخلی داشته باشن که این سیستم ارکان مختلفی داره، در نهایت هیئت مدیره باید بر این سیستم نظارت کنه. اطلاعیهای که تحت عنوان “گزارش کنترلهای داخلی” در کدال منتشر میشه به همین موضوع میپردازه و در این اطلاعیه هیئت مدیره میاد وضعیت کنترل داخلی شرکت رو تایید میکنه.
حالا سیستم کنترل داخلی شرکتها چه وظایفی داره؟
خیلی خلاصه وظیفهی نظارت و کنترل عملکرد شرکت رو بر عهده داره و باید مثل یک دوربین مخفی همهی بخشها حضور داشته باشه و محافظ منافع سهامدارن باشه. باید حواسش باشه منابع شرکت هدر نره و تقلبی صورت نگیره، روی کیفیت گزارشهای مالی نظارت کنه، بر پیشبرد هرچه بهتر اهداف شرکت نظارت کنه، حتی بر درستکاری و ارزشهای اخلاقی کارکنان نظارت کنه و خلاصه یک خود کنترلی داخلی در شرکت ایجاد میکنه که شرکت از ریل خارج نشه.
افشای اطلاعات با اهمیت
هر روز برخی نمادهای بورسی به واسطهی افشای اطلاعات با اهمیت در گروه الف یا افشای اطلاعات با اهمیت در گروه ب متوقف میشن.
افشای اطلاعات بااهمیت گروه الف چیه؟
هر روز ممکنه اتفاقات و تغیراتی مختلفی در شرکتهای بورسی رخ بده که میتونه بر عملکرد شرکت تاثیر گذار باشه و بر این اساس روند سودآوری و ارزش گذاری شرکت رو تحت شعاع قرار بده. اما اهمیت این اتفاقات باهم برابر نیست. مثلا ممکنه شرکت یک مناقصه برگزار کنه یا انبار یک شرکت آتش بگیره! طبعا خبر آتش گرفتن انبار محصولات یک شرکت بسیار مهمتر از برگزاری مناقصه هست.
از این رو نیاز هست اخبار و اطلاعات مربوط به شرکتها به لحاظ اهمیت، طبقه بندی بشن و در اختیار سهامداران قرار بگیره. مهمترین و بااهمیتترین اطلاعات در حوزه شرکتهای بورسی تحت عنوان اطلاعات با اهمیت گروه الف شناخته میشه که در کدال منتشر میشه و به محض انتشار اون در کدال معاملات اون نماد متوقف میشه.
بنابراین سهامداران با شنیدن اینکه شرکتی اطلاعات گروه الف داده متوجه میشن اتفاق مهمی در شرکت افتاده و میتونن به سرعت خبر رو از کدال پیگیری کنن.
موارد افشای اطلاعات الف چیه؟
- تعلیق یا توقف تمام یا بخشی از فعالیت شرکت
- شروع مجدد فعالیت متوقف یا تعلیق شده
توضیح: اگر به هر دلیلی قسمتی یا تمام فعالیت یک شرکت متوقف شود و یا قبلا متوقف شده بوده باشد و حال از سر گرفته شود، این خبر در گروه اطلاعات با اهمیت الف قرار دارد. - بهره برداری از طرح ها و پروژه های جدید
- اعلام ورشکستگی شرکت
- نتایج برگزاری مناقصه یا مزایده
- نتایج شرکت در مناقصه یا مزایده
- انعقاد، فسخ و یا تغییرات اساسی در قراردادهای مهم
- کشف منابع و یا ذخایر قابل توجه
توضیح: منظور از منابع مالی است. - هر نوع ترکیب، تجزیه، ادغام و اکتساب
- نقل و انتقال داراییهای ثابت شرکت
- تحصیل سهام شرکت دیگر در هر یک از موارد زیر:
۱- مبلغ خرید بیش از ۵ درصد داراییهای شرکت در صورتهای مالی سال قبل باشد.
۲- شرکت بیش از ۵ درصد سهام شرکت (بورسی یا فرابورسی) دیگر را خریداری نماید.
توضیح: تحصیل سهام به معنی خریداری سهام شرکتهای دیگر است. - واگذاری سهام شرکت دیگر در هر یک از موارد زیر:
۱- مبلغ واگذاری بیش از ۵ درصد داراییهای شرکت در صورتهای مالی سال قبل باشد.
۲- شرکت بیش از ۵ درصد سهام شرکت (بورسی یا فرابورسی) دیگر را واگذار نماید.
توضیح: واگذاری سهام به معنی فروش سهام شرکتها دیگر (شرکت هایی که مالک سهام آن است) به افراد دیگر است. - تغییرات بااهمیت در عملکرد شرکتهای زیر مجموعه
- تغییر سهامدار عمده
- اعلام وقوع حوادث غیر مترقبه
توضیح: حوادثی مثل خسارات ناشی از عوامل طبیعی مثل سیل، زلزله و یا عوامل غیر طبیعی مثل آتش سوزی - تعدیلات سنواتی
- درخواست خروج از شرکتهای پذیرفته شده در بورس مربوطه
- خرید، واگذاری، اخذ، فسخ و تغییرات مجوز فعالیت، امتیاز تجاری یا علائم تجاری
- تأثیرات با اهمیت ناشی از تغییرات ارزی (قیمت دلار)
- دریافت یا پرداخت کمکهای نقدی یا غیر نقدی بیشتر از ۵ درصد سرمایه شرکت
- پذیرش یا انتقال اوراق در بازارهای بین المللی
- برگشت بیشتر از ۵ درصد از محصولات شرکت بر اساس مبلغ فروش آخرین سال مالی
- دریافت مجوز تغییر بیشتر از ۱۰ درصد در قیمت فروش محصولات یا خرید مواد اولیه
- تغییر در برآوردهای حسابداری
بازگشایی سهم بعد از افشای اطلاعات الف
افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف میتونه در کوتاه مدت محرک مثبت یا منفی برای حرکت قیمت باشه. هر چند که در بلند مدت چندان به این گزارشات توجهی نمیشه مگر اونکه خبر اونقدر تاثیر گذار باشه که به واقع تا مدتها عملکرد بنیادی شرکت رو تحت تاثیر قرار بده.
بعد از افشای اطلاعات با اهمیت یک شرکت، نماد اون شرکت در بورس بسته و معاملات اون متوقف میشود. زمان بازگشایی سهم بستگی به اهمیت اطلاعات شرکت (از نوع گروه الف یا ب) کاملا متفاوته. اگر سهمی به دلیل افشای اطلاعات الف بسته شده باشه، یک روز کاری بعد و بدون محدودیت دامنه نوسان بازگشایی خواهد شد.
در خصوص مدت توقف نماد هم تبصره زیاد هست و معمولا شاهد هستیم مدت توقف سهم بیشتر از یک روز میشه. چنانچه افشای اطلاعات بااهمیت گروه الف از نظر ناظر بازار دارای ابهام باشه و یا ضوابط قانونی در اون رعایت نشده باشد سازمان بورس میتونه علاوه بر انتشار پیام شفاف سازی دلایل توقف نماد مربوطه به منظور اصلاح اطلاعات، تا دو روز کاری نماد رو متوقف نگه داره و اگه بعد از این مدت هم اطلاعات اصلاح نشد، سازمان علاوه بر اینکه عدم همکاری ناشر رو بصورت عمومی افشا میکنه (به اصطلاح زیرآب شرکت رو میزنه)، بازگشایی نماد رو هم به اهالی بازار اعلام میکنه.
تبصره: براساس مقررات، سهم بعد از افشای اطلاعات با اهمیت الف ممکنه دو بار بازگشایی (حراج) بشه (در دو روز کاری متوالی) و باید مورد تایید ناظر قرار بگیره. چنانچه در روز دوم حراج هم ناظر قیمت رو تایید نکنه، ادامه معاملات سهم با دامنه محدود و بر اساس قیمت پایانی اخرین روز پیگیری خواهد شد.
دلیل عدم تایید ناظر معمولا به حجم معاملات در روز بازگشایی مربوط میشه. برای مثال حجم معاملات باید به شکل معقولی بالا باشه. متاسفانه در این خصوص همه چیز بستگی به نظر ناظر داره و قانون شفافی وجود نداره که این امر باعث شده شاهد تناقضاتی در نحوه بازگشایی سهام مختلف بورسی باشیم.
موارد افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب چیه؟
این اطلاعات اهمیت کمتری نسبت به گروه الف داره و شامل موارد زیر میشه:
- برگزاری مناقصه یا مزایده
- شرکت در مناقصه یا مزایده
- افشای معاملات موضوع ماده ۱۲۹ اصلاحیه قانون تجارت
توضیح: طبق مفاد ماده ۱۲۹ اصلاحیه قانون تجارت، در صورتی که در شرکت معاملهای انجام شود که بدون اجازه هیات مدیره باشد، ولی مجمع عمومی عادی صاحبان سهام آن را تصویب کرده باشد، آن معامله معتبر خواهد بود. - پذیرش تعهدات جدید یا اتمام تعهدات قبلی
- دعاوی مهم مطروحه له یا علیه شرکت
- تغییرات در ترکیب تولید یا فروش محصولات
- تغییر وضعیت مشتریان یا عرضهکنندگان عمده شرکت
- برنامه انتشار اوراق بدهی
- پیشنهاد پرداخت سود یا تغییر سیاست تقسیم سود
- توثیق یا فک رهن داراییها
- ایجاد یا منتفی شدن بدهی احتمالی
- تغییر حسابرس
- تصمیم هیئت مدیره برای بازخرید سهم یا فروش سهام خزانه
- توثیق، مسدود کردن، آزادسازی یا فک رهن سهام ناشر متعلق به سهامدار عمده که عضو هیئت مدیره است.
بازگشایی سهم بر افشای گروه ب
معمولا افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب چندان روند قیمت یک سهم رو تغییر نمیده. اینجا هم بعد از انتشار این اطلاعات در کدال معاملات نماد مورد نظر متوقف میشه و یک ساعت بعد در همون روز سهم با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی میشه. البته اگر افشای اطلاعات در 90 دقیقهی پایانی بازار منتشر بشه بازگشایی دیگه میره برای روز کاری بعدی.
شفاف سازی در خصوص خبر یا شایعه
بعضی وقتا یه خبر یا شایعهای در فضای مجازی بین اهالی بازار میپیچه، این طور مواقع شرکتها موظف هستن بیان در خصوص اون خبر شفاف سازی کنن. این اطلاعیهها در کدال با عنوان “شفاف سازی در خصوص خبر، شایعه یا گزارش منتشر شده” منتشر میشه.
برای مثال خبری در مورد شرکتهای گروه پرداخت اومد که اینا ملزم به افزایش سرمایه هستن. بنابراین شرکت آسان پرداخت پرشین با نماد آپ اومده یه شفاف سازی داده. با کلیک بر روی اطلاعیه توضیحات لازم ارائه شده. در اون توضیحات گاهی شمارو به فایل پیوست اطلاعیه ارجاع میدن که باید برید اون فایل رو دانلود و مطالعه کنید (تصویر زیر).

ضرورت برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی
نوسان قیمت سهام ممکنه منجر به توقف نماد بشه؛ قانون میگه اگه در صورتی که قیمت پایانی سهم طی 15 روز معاملاتی متوالی در دامنه عادی نوسان قیمت، بیش از 50 درصد افزایش داشته باشه، بورس موظفه در اولین زمان ممکن نماد معاملاتی رو متوقف کنه و از شرکت درخواست برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی کنه. نماد معاملاتی حداکثر 2 روز کاری پس از توقف نماد معاملاتی و بعد از برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی خواهد شد.
همچنین در صورتی که قیمت پایانی سهم طی 15 روز معاملاتی متوالی در دامنه عادی نوسان قیمت، بیش از 30 درصد کاهش داشته باشد دوباره همین داستانه، بورس موظفه در اولین زمان نماد معاملاتی رو متوقف کنه و از ناشر درخواست برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی کند.
در این شرایط اطلاعیهای در کدال منتشر میشه تحت عنوان “ضرورت برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی” که از شرکت خواسته میشه حداکثر ظرف مدت دو روز کاری سوالات و ابهامات مطرح شده در سامانه تدان ((tedan.ir رو بررسی کنه و به اونها پاسخ بده. اشخاصی که به سامانه تدان دسترسی ندارن میتونن سوالات خودشون رو از طریق یکی از نهادهای مالی دارای مجوز در این سامانه ثبت کنن. در این سامانه قرار نیست از شرکت پرسیده بشه که چرا قیمت 50 درصد رشد کرده یا چرا 30 درصد ریخته، بلکه سوال یا ابهامی اگر در خصوص عملکرد شرکت وجود داره باید پرسیده بشه.
اطلاعات حاصل از کنفرانس اطلاع رسانی
در ادامه مطلب قبلی، پس از پایان مهلت ثبت سوالات در سامانه تدان، شرکت موظف هست حداکثر ظرف مدت دو روز کاری نسبت به تهیه پاسخ و ارسال اونها اقدام بکنه. این پاسخها در قالب اطلاعیهای با عنوان “اطلاعات حاصل از کنفرانس اطلاع رسانی” بر روی کدال منتشر میشه. در صورت عدم ارسال پاسخ یا ارایه پاسخ ناقص توسط ناشر، سازمان بورس عدم پاسخگویی ناشر رو به عموم افشا میکنه.
اگر سوالات خوبی از شرکت پرسیده بشه ممکنه اطلاعات خوبی در این اطلاعیه پیدا بشه ولی معمولا سوالی پرسیده نمیشه و در این اطلاعیه ذکر میشه که نوسان قیمت ناشی از عرضه و تقاضای بازار بوده و دلیل خاصی نداشته.
توضیحات در خصوص صورتهای مالی منتشر شده
بعد از انتشار هر صورت مالی میاندورهای در کدال اگر سود عملیاتی شرکت بیشتر از 30 درصد کاهش یا افزایش داشته باشه شرکت باید در قالب اطلاعیهای در کدال با عنوان “توضیحات در خصوص صورتهای مالی منتشر شده” در خصوص این تغییرات سود عملیاتی توضیح بده. همچنین گاهی ابهاماتی در خصوص صورتهای مالی وجود داره که درباره اونها هم شرکت موظف هست توضیح کافی رو ارائه بده.
گزارش فعالیت ماهانه
گزارشات ماهانه هم در بحث کدال خوانی و تحلیل بنیادی بورس اهیمت زیادی داره. تمامی شرکتهای بورسی موظف هستن در آخر هر ماه اطلاعیهای را تحت عنوان “گزارش فعالیت ماهانه دوره 1 ماهه“ در سایت کدال منتشر کنن و باتوجه به زمینه فعالیت خودشون، اطلاعات مربوط به عملکرد شرکت رو رو در اون ذکر کنن. در این گزارشات تمامی فعالیتهای عملکردی شرکت در طی یک ماه گذشته درج میشه و در اختیار سهامدارها قرار میگیره.
برای مشاهدهی گزارشات ماهانه یک سهم میتونید از قسمت جستجوی اطلاعیهها در سایت کدال نماد مورد نظر رو سرچ کنید و نوع اطلاعیه رو روی گزارش فعالیت ماهانه قرار بدید.

این گزارشات برای تحلیلگران بنیادی اهمیت زیادی داره و میتونن به طور مستمر در جریان وضعیت بنیادی شرکت قرار بگیرن. اینکه در گزارشات ماهانه شرکتها چه اطلاعاتی درج میشه بستگی به زمینه فعالیت هر شرکت داره. شرکتهای تولیدی در گزارش ماهانه میزان تولید و فروش شرکت در طی اون ماه رو گزارش میکنن، شرکتهای سرمایه گذاری تغییرات پرتفوی بورسی و غیر بورسی و همچنین خرید و فروشهایی که انجام دادن و درآمد سود سهام زیر مجموعه رو گزارش میکنن، شرکتهای خدماتی درآمد ناشی از پروژههای مختلف رو گزارش میکنن و برخی از گروهها مثل گروه بانکی اصلا گزارش ماهانه منتشر نمیکنن.
در کل میشه گفت بررسی گزارشهای ماهانه برای همهی شرکتها اهمیتی نداره و معمولا فقط عملکرد شرکتهای تولیدی رو باید به صورت مستمر و ماهانه بررسی کرد. بنابراین گزارشات ماهانه برای شرکتهای تولیدی از اهمیت بیشتری نسبت به بقیه شرکتها برخوردار هست.
برای مثال در تصویر زیر گزارش ماهانه شرکت صنایع شیمیایی کیمیاگران امروز با نماد شکام رو مشاهده میکنید.

برای توضیح این گزارش، هر قسمت را شماره گذاری کردهایم:
- در ستون سمت راست گزارش (قسمت 1) نام محصولات این شرکت درج شده.
- در قسمت 2 برای هر محصول مقدار تولید، مقدار فروش، نرخ فروش و مبلغ فروش از ابتدای سال مالی فعلی تا ماه گذشته ذکر شده.
- در قسمت 3 برای هر محصول مقدار تولید، مقدار فروش، نرخ فروش و مبلغ فروش برای یک ماه اخیر ذکر شده.
- در قسمت 4 برای هر محصول مقدار تولید، مقدار فروش، نرخ فروش و مبلغ فروش از ابتدای سال مالی تا تاریخ انتشار گزارش ذکر شده. (در واقع قسمت 4 جمع قسمت 2 و 3 هست).
- در قسمت 5 برای هر محصول مقدار تولید، مقدار فروش، نرخ فروش و مبلغ فروش برای مدت مشابه سال گذشته شده.
در نهایت در پایین صفحه جمع فروش (جمع مبلغ فروش همه محصولات) درج شده که نشانگر مقدار فروش شرکت در اون ماه هست.
آگهی دعوت به مجمع عمومی عادی سالانه
مجمع عمومی سالانه شرکتها یکبار در سال بعد از پایان هر سال مالی برگزار میشه و در این مجمع سهامداران و مدیران شرکت دور هم جمع میشن که در خصوص وضعیت شرکت، تصویب صورتهای مالی، تقسیم سود نقدی و مسائل روتین دیگهای که در دستور جلسه ذکر میشه صحبت کنن.
حدود 10 روز قبل از برگزاری مجمع اطلاعیهای در کدال منتشر میشه با عنوان “آگهی دعوت به مجمع عمومی عادی سالانه” که در این اطلاعیه اطلاعاتی از قبیل تاریخ و مکان برگزاری مجمع، دستور جلسه و سایر توضیحات لازم ارائه میشود. همچنین در این اطلاعیه ادرس پخش آنلاین مجمع هم اعلام میشه و سهامدارن میتونن بدون مراجعه حضوری به راحتی به صورت انلاین مجمع رو تماشا کنن.
آگهی دعوت به مجمع عمومی فوقالعاده
ممکنه موارد ویژهای برای شرکت پیش بیاد و در صلاحیت وظایف مجمع عمومی عادی نباشه ولی برای اتخاذ تصمیم در خصوص اونها نیاز به تصویب سهامداران باشه. در این صورت مجمع عمومی فوق العاده تشکیل میشه. موضوعات اصلاح یا تغییر مواد اساسنامه شرکت، تصمیم در خصوص افزایش سرمایه و انحلال شرکت فقط در مجمع فوق العاده قابل رسیدگی هست و برای دعوت از سهامدارن به مجمع اطلاعیه ای در کدال با عنوان “آگهی دعوت به مجمع عمومی فوق العاده” منتشر میشه.
تصمیمات مجمع عمومی عادی سالانه
بعد از برگزاری مجامع اطلاعیهای در کدال منتشر میشه و تصمیات اتخاذ شده در اون مجمع اطلاع رسانی میشه. در این اطلاعیه میزان سود نقدی هم مشخص شده. برای مثال در آگهی تصمیمات مجمع عمومی سالانهی شکام مشاهده میکنید که 115 تومن به ازای هر سهم سود داشته که در مجمع 20 تومنش رو تقسیم کرده (تصویر زیر).

تصمیمات مجمع عمومی فوقالعاده
بعد از مجامع عمومی فوق العاده اطلاعیهای در کدال منتشر میشه با عنوان “تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده” و تصمیمات مجمع به اطلاع عموم میرسه.
لغو آگهی دعوت به مجمع عمومی
گاهی اوقات به دلایلی برگزاری مجمع لغو میشه که این اتفاق در کدال با اطلاعیهای تحت عنوان “لغو آگهی دعوت به مجمع عمومی” به اطلاع سهامداران میرسه.
پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی در خصوص افزایش سرمایه
اولین باری که سهامداران و فعالین بازار سرمایه از برنامه افزایش سرمایه یک شرکت مطلع میشن زمانی است که اطلاعیهای با عنوان “پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه” در سایت کدال منتشر میشه.
این اولین مرحلهی پروسهی افزایش سرمایه هست. این اطلاعیه احتمالا بعد از تایم معاملاتی در یک روز خاص در سایت کدال منتشر میشود و از اینجا داستان افزایش سرمایه آن شرکت اغاز میشود.
در این اطلاعیه میزان و نوع افزایش سرمایه ذکر شده است و همچنین در پیوست اطلاعیه گزارش توجیهی هیئت مدیره در خصوص افزایش سرمایه وجود دارد که در آن دلایل شرکت برای افزایش سرمایه ذکر شده است.
برای مثال یک اطلاعیه پیشنهاد افزایش سرمایه رو در تصویر زیر میبینید که در اون پیشنهاد شده سرمایه شرکت از 70 میلیارد تومن به 200 میلیارد تومن افزایش پیدا کنه (تقریبا 200 درصد) و محل افزایش سرمایه هم سود انباشته است.

اظهار نظر حسابرس و بازرس قانونی نسبت به گزارش توجیهی افزایش سرمایه
در مرحله دوم از پروسهی افزایش سرمایه اطلاعیهای در سایت کدال منتشر میشه با عنوان “اظهار نظر حسابرس و بازرس قانونی نسبت به گزارش توجیهی هیئت مدیره در خصوص افزایش سرمایه” که در این اطلاعیه حسابرس سازمان گزارش توجیهی شرکت در خصوص افزایش سرمایه رو تایید میکنه. فاصله انتشار این اطلاعیه نسبت به اطلاعیه قبلی مبنی بر پیشنهاد افزایش سرمایه چند روز بیشتر نیست.
مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه
پس از تایید حسابرس، سهامداران منتظر مجوز افزایش سرمایه هستند که از سوی سازمان بورس صادر میشود. معمولا یک الی دو ماه پس از اطلاعیه تایید حسابرس، اطلاعیهای در کدال منتشر میشه با عنوان “مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه” که در واقع همون مجوز افزایش سرمایه هست که در این اطلاعیه مشخص میشود که آیا سازمان با افزایش سرمایهی پیشنهادی موافقت کرده است یا خیر. گاها سازمان بورس تنها با بخشی از افزایش سرمایه موافقت میکنه.
بعد از مجوز افزایش سرمایه هم که آگهی دعوت به مجمع عمومی فوق العاده در کدال منتشر میشه که سهامدارن در خصوص افزایش سرمایه تصمیم گیری کنن و بعد از اون اطلاعیه نتیجه تصمیمات مجمع در کدال منتشر میشه.
مهلت استفاده از حق تقدم خرید سهام
اگر افزایش سرمایه از محل آورده نقدی باشد، اطلاعیهای در کدال منتشر میشه که در اون مهلت استفاده از حق تقدمها مشخص شده و همچنین شماره حساب شرکت برای پرداخت ارزش اسمی سهام جدید درج شده است. اگر افزایش سرمایه از نوع دیگهای باشه این مرحله دیگه وجود نداره.
بعد از انتشار این اطلاعیه نماد و حق تقدم نماد بازگشایی میشه و سهامدارن در مهلت قانونی (معمولا حدود دو ماه) فرصت دارن یا حق تقدم رو بفروشن یا در پذیره نویسی شرکت کنن و مبلغ اسمی رو واریز کنن تا حق تقدمها به سهام تبدیل بشه.
نتایج فروش حق تقدمهای استفاده نشده
گاهی پیش میآید که افراد مختلف به دلیل عدم آگاه شدن از این مهلت زمانی یا به هر دلیل دیگهای موفق نمیشن حق تقدمها بفروشن یا صد تومنهارو واریز کنن. در این حالت یک سری حق تقدم بلاتکلیف باقی میمونه که به اون اصطلاحا “حق تقدمهای استفاده نشده” میگن.
در این شرایط حدودا 2 ماه پس از اینکه مهلت استفاده از حق تقدمها به پایان رسید، نماد حق تقدم اون سهم دوباره برای چند روز بازگشایی میشه و شرکت به نیابت از سهامداران، حق تقدمهای استفاده نشده رو برای فروش در بازار قرار میده و افراد میتونن این حق تقدمهای استفاده نشده رو خریداری کنن. در این شرایط سهامدار عمده سهمموظف است حق تقدمهای استفاده نشده رو در اون زمان خریداری کنه.
بعد از این پروسه اطلاعیهای در کدال منتشر میشه تحت عنوان “نتایج فروش حق تقدمهای استفاده نشده” و جزئیاتش به اطلاع سهامداها میرسه.
آگهی ثبت افزایش سرمایه
در نهایت بسته به نوع افزایش سرمایه و قدرت اجرایی شرکت در به ثبت رسوندن افزایش سرمایه در اداره ثبت شرکتها، بعد از 2 الی 6 ماه داستان حق تقدمهای استفاده شده و استفاده نشده به پایان میرسه و افزایش سرمایه ثبت میشه و اطلاعیهی “آگهی ثبت افزایش سرمایه” در کدال منتشر میشه. در این زمان سهام جایزه هم قابل معامله میشه و حق تقدمها به سهام تبدیل میشه.
بحث افزایش سرمایه در کدال خوانی حرفهای مهم هست و باید بهش مسلط باشید.
درخواست تکمیل مشخصات سهامداران
سود نقدی شرکتها و همچنین گاها مبالغ حاصل از حق تقدمهای استفاده نشده از طریق شماره حساب اعلامی در سامانه سجام به حساب سهامدارن واریز میشه. بنابراین اگر در سامانه سجام ثبت نام خودتون رو تکمیل نکردید حتما این کارو بکنید. گاهی شرکتها اطلاعیهای رو در کدال کنتشر میکنن با عنوان “تکمیل مشخصات سهامدارن” و از اونها میخوان در سجام ثبت نام کنن ویا کسایی که به دلیلی هنوز موفق نشدن سودشون رو دریافت کنن به سایت شرکت مراجعه کنن و مشخصات خودشون رو ثبت کنن.
افشای جزئیات زمین و ساختمان
شرکتها موظف هستن تمامی داراییهای ملکی خودشون رو اعم از زمین و ساختمان رو به صورت شفاف در کدال منتشر کنن. این اطلاعات در اطلاعیهای تحت عنوان “افشای جزئیات زمین و ساختمان” در کدال منتشر میشه که برخی مواقع حاوی اطلاعات جالبی هست.
اعطای فرصت به ناشر جهت رعایت دستورالعمل پذیرش
دستور العمل پذیرش در بورس اوراق بهادار برای بازارهای مختلف شامل موارد متعددی هست که شرکتهای پذیرفته شده در بورس همگی ملزم هستن دستور العمل پذیرش اوراق بهادار رو رعایت کنن. عدم رعایت هر یک از اینها میتواند نماد مورد نظر رو وارد فرایند تعلیق کند. همچنین عدم رعایت دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات نیز یکی از مواردی هست که میتونه یک شرکت رو مشمول فرایند تعلق کنه.
اگر شرکتی یکی از این دستورالعملهارو رعایت نکنه سازمان فرصتی رو بهش میده تا اون مورد رو بر طرف کنه. این فرصت در قالب اطلاعیهای با عنوان “اعطای فرصت به ناشر جهت رعایت دستورالعمل پذیرش” در کدال منتشر میشه. در این اطلاعیه زمانی مشخص برای رعایت دستورالعملها تعیین میشه.
تمدید فرصت اعطا شده به ناشر جهت رعایت دستورالعمل پذیرش
بعد از پایان فرصت اعطا شده به شرکت برای رعایت دستورالعملهای پذیرش و افشای اطلاعات، اگر شرکت همچنان این موارد رو رعایت نکرده باشه، سازمان به درخواست شرکت یه مهلت جدید دیگه به شرکت میده که در اطلاعیهای تحت عنوان “تمدید فرصت اعطا شده به ناشر جهت رعایت دستور العمل پذیرش” در کدال منتشر میشه.
تعلیق ورقه بهادار ناشر به علت عدم رعایت الزامات دستورالعمل پذیرش
اگر به هر دلیلی شرکت نتونه دستور العملهای پذیرش اوراق بهادار و همچنین دستورالعملهای اجرایی افشای اطلاعات رو رعایت بکنه، بعد از پایان مهلتهای داده شده نماد مورد نظر تعلیق میشه و شرکت باید برای رفع تعلیق تلاش کنه. خبر تعلیق نماد در اطلاعیهای در کدال تحت عنوان ” تعلیق ورقه بهادار ناشر به علت عدم رعایت الزامات دستورالعمل پذیرش” منتشر میشه.
لغو پذیرش اوراق بهادار تعلیق شده
نمادی که طبق دستورالعمل سازمان بورس تعلیق بشه سازمان بهش تذکر کتبی میده و ازش توضیح میخواد. بعد از اون سازمان دلایلشو بررسی میکنه و به هیئت پذیرش گزارش میده. در نهایت حداکثر 6 ماه به شرکت برای رفع دلایل لغو پذیرش مهلت میدن. این مهلت توسط هیئت پذیرش از تاریخ تعلیق نماد هست. پس از اینکه این مهلت به اتمام رسید و دلایل لغو پذیرش رفع نشد، پذیرش شرکت لغو میشه و باید به بازار پایه منتقل بشه.
سازمان این لغو پذیرش و دلایل اون رو در قالب اطلاعیهای در کدال با عنوان “لغو پذیرش اوراق بهادار تعلیق شده” به اطلاع عموم میرسونه.
بخش دوم: نکات کاربردی کدال خوانی (چگونه از اطلاعیههای کدال در تحلیل سهام استفاده کنیم؟)
در قسمت بعدی که خیلی مفصلتر و تخصصیتر میشه داستان به این موضوع پرداختیم که حالا چجوری باید از این اطلاعیههای کدال برای تحلیل سهام و شناسایی فرصتهای بنیادی یک سهم استفاده کنیم. در واقع اصل کدال خوانی حرفهای در بورس از اینجا تازه شروع میشه و بحث مفصل هست.
برای دانلود و دریافت این فایل به لینک زیر مراجعه کنید.
PDF آموزش کامل کدال خوانی به زبان ساده
فایل PDF آموزش کامل کدال خوانی بورس، PDF آموزش سایت کدال Codal
ارادتمند شما مصطفی دهقان
آیدی تلگرام در صورت نیاز به تماس: mostafadehghan200