در این مقاله به موج شماری شاخص کل بورس ایران در طی 30 سال گذشته بر اساس تئوری امواج الیوت خواهیم پرداخت. خواهید دید که احتمالا هر گونه موج شماری که تا پیش از این مشاهده کردهاید اشتباه بوده است! دلیل این امر عدم توجه به یک نکته ظریف است که باعث میشود تحلیلگران تکنیکالی نتوانند موج شماری شاخص بورس را به درستی انجام دهند. حتما تا انتهای این مقاله را به دقت مطالعه کنید و این موج شماری را برای آینده در نظر داشته باشید، تا بتوانید بر این اساس موقعیتهای مناسب پیش آغاز روندهای صعودی بازار سرمایه را شناسایی کنید.
منظور از موج شماری چیست؟
تئوری امواج در تحلیل تکنیکال بحث گسترده و مفصلی است. یکی از معروفترین مباحث در تئوری امواج، تئوری امواج الیوت است. اگر با مبانی امواج الیوت آشنا نیستید مقاله امواج الیوت چیست و چه کاربردی در تحلیل تکنیکال دارد را مطالعه کنید.
تئوری امواج الیوت بیان میکند که موجهای قیمتی و شاخصهای مختلف انواع دارایی که در تحلیل تکنیکال شرایط تحلیل پذیر بودن را دارد، در قالب 5 موج جنبشی و سه موج اصلاحی حرکت میکنند. به تصویر زیر دقت کنید.

در تصویر بالا 5 موج جنبشی که با اعداد مشخص شده است و 3 موج اصلاحی که با حروف ABC مشخص شده است را مشاهده میکنید. منظور از موج شماری شاخص بورس یا موج شماری قیمت یک سهم یا قیمت هر چیز دیگری این است که تحلیلگر بر اساس قواعد امواج الیوت سعی میکند این الگوی الیوتی را در نمودار شناسایی کند تا بتواند روند حرکت اتی قیمت را پیش بینی کند.
توجه کنید الگوی بالا همیشه در نمودار به سادگی قابل تشخیص نیست و البته در موج شماری قوانین و قواعد خاصی وجود دارد که باید با آن آشنا باشید، در غیر این صورت نمیتوانید به سادگی از پس این کار بر بیایید. بنابراین در این زمینه مطالعه لازم را داشته باشید و از جزئیات تئوری امواج الیوت آگاهی کامل را بدست آورید.
در اینجا فرض ما این است که خوانندهی این مقاله با امواج الیوت آشنایی کافی را دارد. در ادامه به موج شماری شاخص کل بورس در طی 30 سال گذشته خواهیم پرداخت.
سهم شناس
موج شماری شاخص کل بورس بر اساس امواج الیوت

چارت بالا مربوط به شاخص کل بورس در طی 30 سال گذشته (تایم فریم هفتگی) است که همان طور که میبینیم شاخص دو موج بزرگ 5 موجی را تشکیل داده که در حال حاضر ما در موج پنج یا موج آخر موج بزرگ دوم هستیم و باید منتظر یک اصلاح شاید در فرمت ABC باشیم (همان طور که یکبار این اتفاق در اصلاح سال 83 افتاده است و در تصویر مشخص است).
نکته بسیار مهم
توجه کنید ما دیتایی که از شاخص کل بورس در اختیار داریم از سال 71 است (شاخص 460 واحد)، در حالی که شاخص بورس از سال 69 معرفی شده و در ابتدا بر روی عدد پایه 100 واحد بوده است. بنابراین باید موج شماری را از سال 69 که شاخص روی 100 واحد بوده است انجام داد (آن قسمت از چارت را روی تصویر بالا ما خودمان اضافه کرده ایم). توجه کنید در طی دو سال از 69 تا 71 شاخص از 100 به 460 واحد رسیده است که این موج 1 شاخص بوده است. عدم توجه به این نکته ظریف باعث شده است تحلیلگران نتوانند موج شماری درستی از شاخص کل بورس ایران داشته باشند. بنابراین در هر موج شماری از شاخص کل بورس که این نکته در نظر گرفته نشده است از پایه اشتباه است.
برای آگاهی از روند شاخص از سال 69 تا 71 به مقاله منتشر شده در سایت پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) با عنوان بررسی متغیرهای بورس در 20 سال عملکرد بورس پس از انقلاب اسلامی مراجعه کنید.
زیر موجهای موج آخر شاخص بورس
همچنین اگر دقت کنید زیر موجهای موج 5 از موج بزرگ دوم را در تصویر بالا مشاهده میکنید (موج های قرمز رنگ) که در حال حاضر در زمان نگارش این مقاله (آبان 99)، میتوان گفت شاخص کل بورس موج 5 از 5 از موج بزرگ دوم را تکمیل کرده است.
نکات مهم تکمیلی در مورد موج شماری شاخص
نکته اول:
در تئوری امواج الیوت حتما نباید موج سه بزرگترین باشد بلکه موج سه نباید کوچکترین موج باشد که این موضوع در موج شماری شاخص در بالا رعایت شده است. در موج بزرگ دوم، حرکت موج سه 270 درصد و حرکت موج یک 235 درصد است. میتوانیم بگوییم تقریبا حرکت این دو موج برابر بوده است.
نکته دوم:
وقتی موج یک با موج سه برابر باشد، موج پنجم معمولا اکستن میشود و خیلی بلندتر میشود.
نکته سوم:
چرا در هر دو موج بزرگ شاخص بورس ایران موج پنجم بلند شده در حالی که معمولا در امواج الیوت موج سوم بلندترین موج هست؟ معمولا موج های پنجم در نمودار شاخص بورس ایران بلندتر میشوند. دلیل این امر حس عقب ماندگی از بازار است. احتمالا اصطلاح FOMO را شنیدهاید. معمولا در بورس ایران چون افراد مبتدی و عموم مردم بعد از مد شدن بورس در جامعه به این بازار وارد میشوند و تعداد آنها نیز خیلی بیشتر از افراد حرفهای است، باعث میشوند موجهای پنج شاخص اکستن شوند. دقیقا مانند همین چیزی که در سال 99 احتمالا مشاهده کردهاید. این اتفاق در سال 1383 هم دقیقا افتاد. همه جا پر شد از صحبتهای بورسی و رسانهها بیش از حد به این مقوله پرداختن و عموم مردم در آخرین موج وارد بازار شدند. بلند شدن موج پنجم حتی در زیر موج ها هم قابل لمس است. از این رو میتوان اصلاح سال 99 را مانند اصلاح 83 در نظر گرفت و انتظار اصلاح به همان فرمت را داشت.
سلام
میشه توضیح بدید چجوری موج 5 رو بزرگتر از موج 3 در نظر گرفتید؟
سلام
در انتهای مقاله توی قسمت نکات تکمیلی ذکر شده