تغییر کارگزاری از جمله مواردی است که هر فعال و سرمایه گذار بورس حداقل یکبار در طول دوران فعالیتش در بازار سرمایه به آن فکر خواهد کرد. به همین دلیل نیاز است تا همه افراد با نحوه تغییر کارگزاری آشنا باشند. در این مقاله خیلی شفاف و به زبان ساده قصد داریم نحوه تغییر کارگزاری را برای شما تشریح کنیم. کارگزار ناظر کیست و تغییر کارگزاری چگونه انجام میشود؟ با ماه همراه باشید.
کدام کارگزاری بهتر است؟
احتمالا همه افرادی که در بورس مشغول به فعالیت هستند روزی خواهد رسید که به علت عدم سرویس دهی مناسب کارگزاری، تصمیم میگیرند کارگزاری خود را عوض کنند. هر چند که هیچ کدام از کارگزاریهای ایرانی استاندارهای لازم را ندارند، اما با این حال هر کدام مزایا و معایب خودشان را داند و در برهههای زمانی مختلف ممکن است سطح کیفیت خدمات انها تغییر کند. بنابراین واقعا نمیتوان گفت کدام کارگزاری بهتر است. پاسخ این سوال ممکن است امروز یک چیز باشد و سال بعد یک چیز دیگر.
معمولا سیکل کیفیت خدمات کارگزاریها به این شکل است که ابتدا که کارگزاری معروف نشده است خدماتش از کیفیت خوبی بر خوردار است. اما بعد از اینکه مشتریانش زیاد شد، به علت حجم بالا، قادر به ارائه خدمات با کیفیت بالا نخواهد بود و از کیفیتش کاسته خواهد شد. بعد از مدتی به علت اعتراضات کاربران، مدیران به فکر ارتقای سطح کیفی خدمات خود خواهند افتاد و احتمالا به کیفیت سابق برمیگردد.
در این زمینه مقاله انتخاب کارگزاری مناسب را مطالعه کنید.
برای تغییر کارگزاری چه کاری باید انجام دهیم؟
اگر به هر دلیلی تصمیم گرفتهاید که کارگزاری خود را تغییر دهید، کار سختی در پیش ندارید. اما ابتدا باید به نکات زیر توجه کنید:
- هر کد بورسی برای هر کد ملی یکتاست و شما با همان کد بورسی قبلی میتوانید در کارگزاری جدید ثبت نام کنید. اصولا به یک کد ملی فقط یک کد بورسی اختصاص میگیرد.
- میتوانید هم زمان در چند کارگزاری فعال باشید.
- نیازی نیست دوباره در سجام ثبت نام کنید یا احراز هویت شوید. اما احتمالا باید یک مراجعه حضوری به دفاتر پیشخوان دولت داشته باشید.
مراحل تغییر کارگزاری در بورس
نحوهی تغییر کارگزاری در بورس به دو مرحله خلاصه میشود:
- مرحله اول: ثبت نام در کارگزاری جدید
- مرحله دوم: تغییر کارگزار ناظر
مرحله اول: ثبت نام در کارگزاری جدید
برای اولین کار، تشریف ببرید به یک کارگزاری یا نماینده آن در دفاتر پیشخوان دولت و فرمهای ثبت نام را پر کنید. برخی از کارگزاریها امکان ثبت نام غیر حضوری را نیز فراهم کرده اند. شما چون قبلا یکبار در سجام ثبت نام کرده بودید، دیگر نیازی به ثبت نام در سجام و احراز هویت ندارید. فقط کد ده رقمی سجام خود را همراه داشته باشید.
اگر کد ده رقمی سجام خود را فراموش کردهاید نگران نباشید. به سامانه سجام مراجعه کرده و در کادر طوسی رنگ گزینه “بازیابی کد پیگیری” را انتخاب کنید (تصویر زیر).
بعد از ورود به این قسمت باید شماره تلفن همراه خود را به همراه کد پیگیری درج شده در این صفحه در کادرهای خالی وارد کرده و مراحل گفته شده را طی کنید تا کد سجام برای شما نمایش داده شود.
مرحله دوم: تغییر کارگزار ناظر
بعد از اینکه در کارگزاری جدید ثبت نام کردید و نام کاربری و پسورد خود را دریافت کردید، به پنل کارگزاری جدید خود وارد شوید و در آنجا بگردید دنبال گزینهی “تغییر کارگزار ناظر”. در پنلهای کارگزاریهای مختلف این گزینه در جاهای مختلف قرار دارد. اگر آن را پیدا نکردید به کارگزاری زنگ بزنید و بپرسید برای تغییر کارگزار ناظر چه کاری باید انجام دهید. با تغییر کارگزار ناظر برای نمادهای مختلف، سهام موجود در پرتفوی کارگزاری قبلی به صورت اتوماتیک به کارگزاری جدید منتقل میشود. برای این کار سه راه وجود دارد که در ادامه به انها خواهیم پرداخت.
کارگزار ناظر کیست؟
وقتی شما برای اولین بار یک سهم را در یک کارگزاری خریداری میکنید در واقع کارگزار ناظر شما برای آن سهم، همان کارگزاری است و اگر در یک کارگزاری دیگر اقدام به خرید آن سهم کنید، سهام خریداری شده به صورت اتوماتیک به پرتفوی شما در کارگزاری قبلی انتقال پیدا میکند و تنها میتوانید در آن کارگزاری که برای اولین بار سهم را در ان خریداری کردید، سهام خود را بفروشید. بنابراین کارگزار ناظر برای هر سهم ممکن است متفاوت باشد. حال فرض کنید شما در کارگزاری قبلی خود تعدادی سهام دارید که قصد دارید به کارگزاری جدید منتقل کنید. برای این کار باید کارگزار ناظر را برای آن سهمها تغییر دهید.
برای این کار روشهای مختلف وجود دارد:
روش اول: خرید مقداری از سهام قبلی در کارگزاری جدید
در این روش باید مقداری از سهامی که قصد دارید به کارگزاری جدید منتقل کنید، در کارگزاری جدید خریداری کنید. برای مثال اگر 200 هزار سهم وخارزم را در کارگزاری قبلی دارید، باید 1000 سهم جدید در کارگزاری جدید خریداری کنید و گزینه تغییر کارگزار ناظر را برای نماد وخارزم فعال کنید. در این صورت فردای ان روز 200 هزار سهم وخارزم شما در کارگزاری قبلی به کارگزاری جدید منتقل میشود. این روش برای کارگزاریهایی کاربرد دارد کهر به صورت غیر حضوری امکان تغییر کارگزار ناظر را فراهم کرده اند.
روش دوم: بردن تصویر برگه سهام به کارگزاری جدید و درخواست تغییر کارگزار ناظر
در این روش میتوانید تصویر برگه سهام را از کارگزاری قبلی دریافت کنید و به صورت حضوری به کارگزاری جدید ببرید و در انجا فرم درخواست کارگزار ناظر را پر کنید. این روش سخت ترین راه برای تغییر کارگزار ناظر است. البته برخی از کارگزاریها نیز به صورت غیر حضوری این امکان را فراهم کردهاند که تصویر برگه را آپلود کنید و گزینه تغییر کارگزار ناظر را بزنید. برای دریافت و دانلود تصویر برگه سهام خود به سامانه ذینفعان مراجعه کنید.
روش سوم: فروش در کارگزاری قبلی خرید در کارگزاری جدید
یکی از روشهای دیگر به منظور تغییر کارگزار ناظر برای نمادهای بورسی این است که سهامدار بعد از فروش تمام دارایی سهام خود در یک نماد معاملاتی در کارگزاری قبلی، حداقل برای یک روز معاملاتی دارایی سهام خود را در آن نماد صفر نگه دارد. بعد از آن در نخستین معامله آن نماد در کارگزاری جدید، کارگزار ناظر نیز عوض شود.
جمع بندی
تغییر کارگزاری اصلا کار سختی نیست. اگر از کارگزاری خود ناراضی هستید حتما همت کنید و کارکزاری خود را تغییر دهید. مطمعنا از این کار خود پشیمان نخواهید شد. علاوه بر این، کارگزاری قبلی خود را نیز حفظ خواهید کرد و در واقع همزمان در دو کارگزاری فعال هستید. این مسئله به شما کمک خواهد کرد که در روزهایی که ممکن است یکی از آنها با اخلال همراه باشد، در کارکزاری دیگر بتوانید کارهای مهم خود را مثل سفارش عرضه اولیه را انجام دهید. به عبارتی ثبت نام در کارکزاری جدید در هر صورت کار مفیدی است.